Skip to main content

INTERVIEW NII ODARTEY

Nii Odartey (32) is één van de lokale partners waarmee SOS Kinderdorpen samenwerkt binnen het familieversterkende programma in een gemeenschap in Accra, Ghana. Hij groeide zelf op binnen de gemeenschap en is opgevoed door zijn oma; zijn moeder woonde in het buitenland en kwam af en toe terug “maar ik ben in mijn hele leven niet langer dan een jaar met haar geweest”, zijn vader was er gewoonweg niet.

Hij weet als geen ander hoe het leven voor kinderen uit kwetsbare families daar is. Maar waar hij van zijn oma de kans kreeg om te leren, is dat voor de meeste kinderen in zijn gemeenschap niet weggelegd. Nii: “Het is een kansarme gemeenschap waar veel families uit elkaar zijn gevallen. Kinderen moeten werken om te kunnen eten, kunnen niet naar school,  zwerven op straat, worden verwaarloosd, mishandeld. Tienerzwangerschappen zijn aan de orde van de dag. Maar een kind kan niet voor zichzelf zorgen, laat staan voor een broertje of zusje of haar eigen baby. “ 

“Child protection is educatie en preventie is daarbij het sleutelwoord.” 
“Het is vreselijk om mijn gemeenschap zo te zien. Wij moeten onze kinderen helpen. Kinderen hebben liefde en aandacht nodig, moeten met andere kinderen kunnen spelen. Ze moeten beschermd worden. Elke dag naar school kunnen. Ze hebben rechten. Maar veel ouders en kinderen weten niet beter; ze hebben het nooit geleerd. Daarom hebben we het  ‘Child Protection Comittee’  opgericht, zodat we ouders kunnen onderwijzen op de rechten van hun kind(eren). Maar vooral ook om kinderen op hun rechten te wijzen, zodat zij het op de juiste manier kunnen doorgeven aan een volgende generatie.”

"Het SOS familieversterkend programma is enorm belangrijk. Het kind, de familie kan in de gemeenschap blijven; ze worden ondersteund door mensen die ze kennen, die hun cultuur kennen. We werken per familie aan een beter inkomen, brengen ze vaardigheden bij op het gebied van ouderschap, zorgen dat ze toegang krijgen tot aanwezige voorzieningen. Zodat er elke dag voldoende eten is, zodat de kinderen naar school kunnen. Op deze manier kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken, zodat de kinderen een betere toekomst krijgen.”

Situatie voor lange termijn veranderen
“Ik word elke dag wakker met het gevoel dat we impact maken. Dat we de kinderen helpen. De samenwerking tussen SOS en ons, lokale partners, is er één van synergie: samen bereiken we meer. We leren veel van SOS. Ze trainen ons in coaching, leiderschap en hoe een social business op te zetten. En met onze kennis en contacten kunnen wij ervoor zorgen dat de familieversterkende activiteiten onderdeel worden van de lokale structuur. En dat is belangrijk, want wij moeten ervoor zorgen dat het werk door gaat. Dat de gemeenschap voor haar inwoners kan zorgen. Want het is onze taak om de situatie voor de lange termijn te veranderen.” 

/sites/default/files/images/Formulieren/Ghana_FSP_gemeenschapversterken_socialworker_Nii_300x300.jpg