Skip to main content

Tibet

Tibet

De situatie in Tibet

Met een gemiddelde hoogte van meer dan 4.000 meter verdient de Tibetan Autonomous Region in China haar bijnaam ‘het dak van de wereld.’ De meeste mensen in Tibet leven op 1.200 tot 5.100 meter hoogte. Tibet is één van de meest geïsoleerde regio’s ter wereld en, ondanks de economische groei van China in de afgelopen jaren, ook één van de armste regio's. Veel Tibetaanse families leven van kleinschalige landbouw waarbij boeren alleen verbouwen wat zij nodig hebben om zichzelf en hun familie te voeden. Zonder toegang tot betere agriculturele technologie is het voor veel Tibetanen moeilijk om hun situatie te verbeteren.

Daar komt bij dat Tibetanen slechts heel beperkt toegang hebben tot de arbeidsmarkt en dat ze erg afhankelijk zijn van het kwetsbare ecosysteem in de bergen. Een andere factor die bijdraagt aan armoede is het grote percentage analfabetisme onder Tibetanen. Dit verschilt tussen stad en platteland, maar etnische Tibetanen behoren tot de minst geletterden. Meer dan 40% van de Tibetanen heeft geen schoolopleiding versus 8% van de Chinezen. SOS Kinderdorpen helpt deze kinderen en hun families, zodat ze naar school kunnen, hun land goed kunnen bewerken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

SOS Kinderdorpen neemt als organisatie geen politiek standpunt in. Het welzijn van alle kinderen staat bij ons voorop.

Kinderdorpen in Tibet:

Familieversterkende programma's 

In Tibet werken we ook aan zogenaamde familiesversterkende programma's (fsp's). 

The Next Economy

Om jongeren aan een baan te helpen, bestaat het programma Next Economy. Hiermee worden jongeren getraind op het gebied van werkgelegenheid, entrepreneurschap en het halen van de juiste kwalificaties voor het vinden van een baan. Maar ook worden start-ups ondersteund om een groei door te maken zodat ze interessant worden voor een investeerder.

Lees meer over The Next Economy

stippellijn-grijs-horizontaal_1.png