Roemenië

Het verbaast je misschien dat Roemenië als Europees land en lid van de EU nog zoveel problemen kent. Dat komt omdat het land tot 1989 streng communistisch was en pas sinds die tijd heeft kunnen investeren in een gezonde economie en stabiel politiek klimaat. Pas toen kon het de armoede tegengaan. Het land bezit veel rijkdommen, onder andere petroleum, gas, kool en zout. Het toerisme wordt ook een steeds grotere bron van inkomsten. De economie groeit, maar met ups en downs. Het land heeft nog altijd last van de hoge staatsschuld. En het lukt de regering niet om de veelvoorkomende corruptie in de zakenwereld succesvol te bestrijden. Roemenië blijft op het moment economisch overeind dankzij financiële steun van onder andere het IMF en de EU. 

Hoewel de economische groei positieve gevolgen heeft, zijn deze echter lang niet overal merkbaar. Met name niet op het platteland. Daar is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend en beschikt bijna de helft van de mensen niet over goed sanitair. Veel mensen trekken daarom naar de stad, waar de voorzieningen stukken beter zijn.  

Kinderen komen de broodnodige familiezorg te kort. Veel ouders werken noodgedwongen in het buitenland. En een groot aantal kinderen zijn wees. Door bezuinigingen op onderwijs en gezondheidszorg hebben geleid tot flink kwaliteitsverlies. Sowieso gaan veel kinderen niet naar school. En als ze wel gaan, maakt een aanzienlijk deel de lagere school niet af. Een vijfde van de lagere schoolkinderen gaat vervolgens niet naar de middelbare school. De niet-geregistreerde inwoners, met name Romazigeuners, krijgen maar moeilijk toegang tot zaken als gezondheidszorg en opleidingen. Hun kinderen worden gediscrimineerd. Kinderarbeid komt voor. Maar veel vaker komen kinderen, al dan niet via kinderhandel, terecht in de criminaliteit. Als dieven of in de prostitutie. De overheid probeert via beleid en wetgeving dit kindermisbruik te voorkomen. Maar de capaciteit en dus het effect van deze programma’s is nog beperkt. 

 

Leer een beetje Roemeens

Het Roemeens is de officiële taal in Roemenië. Maar ook in Moldavië, Servië en Oekraine. Er zijn in totaal zo'n 25 miljoen mensen die het Roemeens als moedertaal spreken.

Hallo
Hoi
Goedendag
Welkom
Hoe heet je?
Ik heet...
Aangenaam kennis te maken
Ja
Nee
Alstublieft
Bedankt
Graag gedaan
Hoe gaat het?

Bună
Bună
Bună ziua
Bun venit / Bine ați/ai venit
Cum vă numiți?
Numele meu este... / Mă numesc….
Încântat/ă să vă cunosc
Da
Nu
Vă rog, poftiți
Mulţumesc
Cu plăcere
Ce faci/faceți?

Recept - Sarmale

Sarmale is een traditioneel Roemeens recept dat voornamelijk op feestdagen en bruiloften wordt gegeten. Sarmale zijn gevulde koolbladeren met bijvoorbeeld gehakt, ander vlees of rijst. Het wordt in Roemenië vaak geserveerd met mamaliga, chilipeper en zure room.

Ingredienten voor 4 personen:

 • 1 witte kool
 • 350 gram gehakt
 • 200 gram rijst
 • 1 Blikje geconcentreerde tomatenpuree
 • 1 half groenteboullionblokje
 • 1 groene paprika
 • 1 grote ui (of twee kleintjes)
 • 125 gram spekblokjes (of gerookte ham)
 • 1 bosje peterselie
 • 5 steeltjes dille
 • 5 steeltjes tijm
 • zout
 • 1 bekertje peper
 • Optioneel: 400 gram crème fraiche/zure room

Bereidingswijze:

Stap 1. 
Trek de koolbladeren los en kook deze 15 minuten in ruime pan met water en citroensap van een halve citroen tot ze slap genoeg zijn om rolletjes mee te maken.

Stap 2.
Kook vervolgens de rijst 10 minuten in een andere pan en voeg een half groenteboullionblokje toe.

Stap 3. 
Snij ondertussen de groene paprika fijn in kleine stukjes.

Stap 4. 
Snij ook de ui fijn in kleine stukjes of gebruik de rasp, bak de fijngesneden stukjes ui vervolgens in een pan tot dat de uisnippers zacht er doorzichtig zijn.

Stap 5. 
Voeg een lepel paprikapoeder toe aan de gebakken uitjes en meng dit goed samen.
gesneden ui met paprikapoeder

Stap 6. 
Doe het gehakt samen met het ui/paprikapoeder mengsel, de gesneden groene paprika, de gekookte rijst, peterselie, 50 ml geconcentreerde tomatenpuree, 2 eetlepels olijfolie, theelepel zout, en een snufje peper in een kom en meng dit goed samen.

Stap 7. 
Stop nu in alle koolbladeren die je wilt gebruiken wat gehakt mengsel.

Stap 8. 
Omwikkel het koolblad om het gehakt mengsel en vouw de koolbladeren goed naar binnen.

Stap 9. 
Snij de helft van de koolbladeren in kleine stukjes samen met de helft van de spekblokjes (of gerookte ham) en 5 steeltjes dille en doe dit in een grote pan met water.

Stap 10. 
Bovenop de spekblokjes, dille en gesneden kool leg je de rolletjes sarmale.

Stap 11. 
bovenop de sarmale maak je nieuwe een laag met spekblokjes (of gerookte ham), gesneden kool, 150 ml geconcentreerde tomatenpuree en wat tijmkruiden.

Stap 12. Voeg vervolgens gekookt water met zout toe in de pan tot de sarmale in het geheel onder water is en laat het 45 minuten koken. Vergeet de pan niet af te dekken met een deksel.

Stap 13. 
Na 45 minuten kun je de sarmale met de gesneden kool en spekblokjes opdienen en eventueel crème fraiche aan toevoegen.

Eet smakelijk / Pofte buna!

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Roemenië pagePrefix= breadCrumb=Sponsor een kind / Informatie voor sponsoren / De landen / Roemenië mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */