Kenia

Misschien ken je Kenia uit de verhalen over de spectaculaire natuur en de grote hoeveelheid wilde dieren. Het is het land van de safaritochten, want hier kun je de ‘big five’ in het echt zien: neushoorns, olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden.

En dat is ook precies waar het Oost-Afrikaanse land voornamelijk haar geld mee verdient. Toch werken de meeste mensen in de landbouw, ongeveer 75%. Door de slechte infrastructuur, regelmatige energiestoringen en langdurige droogtes is het echter moeilijk om winst te maken. Een groot deel van de bevolking heeft daarom een laag inkomen. Een van de redenen dat miljoenen mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag leven. 


Stammen
In Kenia wonen zeker wel 70 verschillende stammen. De grootste is de Kikuyu en de bekendste de Masaï. Dat zorgt voor een rijke cultuur, maar helaas hebben de stammen ook regelmatig oorlog met elkaar. Dit soort conflicten, maar ook door de natuurrampen en droogte vluchten veel mensen naar de stad, in de hoop op verbetering. Daar komen ze meetal terecht in sloppenwijken met maar weinig schoon water en sanitair. 

Problematiek
Zoals je kunt verwachten, lijden kinderen het meest onder alle problemen. Hun ouders kunnen niet meer goed, of soms helemaal niet meer, voor ze zorgen. Veel kinderen worden uitgebuit of misbruikt. Kinderarbeid is in Kenia dan ook aan de orde van de dag. Het treft zeker een kwart van de kinderen onder de 15 jaar. Het is in deze situatie niet verwonderlijk dat veel kinderen ziek worden, psychische trauma’s oplopen, ongewenst raken zwanger of HIV/aids krijgen. De overheid heeft al veel geïnvesteerd in oplossingen voor deze problemen. Toch is er nog veel verbetering mogelijk, met name op het gebied van gezonde voeding, persoonlijke hygiëne en het voorkomen van kinderarbeid.  

 

Leer een beetje Swahili

Welkom
Hoe heet je?
Ik heet...
Aangenaam kennis te maken
Hallo
Hoi
Hoe gaat het?

Karibu
Unaitwa nani?
Ninaitwa …...
Ninafurahi kukutana nawe
Hujambo
Mambo vipi
Habari ghan


Tip: Als je veel woordjes in het Swahili wilt leren, kun je een memory-spel maken waarbij je op het ene kaartje het woord in het Nederlands schrijft en op het andere kaartje het woord in het Swahili.

Spelletjes

In heel Afrika wordt het Mancala-spel gespeeld. De Keniaanse variant wordt ook wel Bao (Swahili voor bord) genoemd. Het spel is een zogenaamd zaai-en-oogst spel, het doel van het spel is dan ook om meer zaden dan je tegenstander te oogsten.



Het Bao-spel is een bordspel voor 2 personen. Als je niet zo'n mooi bord hebt, kun je het ook zelf maken. Wat heb je nodig?

  • 2 rijen met ieder 8 vakjes

  • 32 zaden (steentjes/knikkers) per persoon

  • In elk vakje 2 zaden (steentjes/knikkers)

Het spel
Om de beurt mogen de spelers hun 'zaadjes' planten. Om te beginnen pakt de eerste speler alle zaadjes uit één van de vakjes en laat ze één voor één in de vakjes er naast vallen (tegen de klok in en 1 zaadje per vakje). Als het laatste zaadje in een vol vakje valt, pak je die zaadjes op en doe je weer hetzelfde. Totdat het laatste zaadje in een leeg vakje valt. Als dit vakje in de rij aan de kant van de tegenstander ligt, pak je alle zaadjes uit het vakje van de tegenstander. Het doel is om alle zaadjes van de tegenstander te veroveren.

Je kunt niet starten vanuit een leeg vakje of een vakje met maar één zaadje. Behalve als je alleen nog maar vakjes met maar één zaadje hebt.

Finish
Als een speler niet meer kan spelen omdat alle vakjes leeg zijn of omdat de tegenstander alle zaden heeft veroverd is het het spel ten einde. Het is gelijkspel als beide spelers 24 zaden hebben veroverd of als het duidelijk wordt dat de zaden alleen maar verplaatst worden en er geen veroveringen meer gemaakt kunnen worden.

Ugali - het nationale gerecht in Kenia

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 200 gram maismeel
  • 3 dl water
  • 2 tl zout
  • pan

Bereiding:
Bekijk de video of volg de instructies. Het water opzetten in de pan en het maismeel al omroerend beetje bij beetje toevoegen. Goed blijven roeren en omscheppen, zodat al het meel gaar kan worden. Het moet een dikke brij blijven te vergelijken met polenta (anders nog meer maismeel toevoegen). Na 10 tot 15 minuten is het klaar, de brij laat los van de pan. Keer de pan om op een bord en strijk je de brij een beetje glad. Snij de brij in stukjes. Deze stukjes ugali worden gegeten met de hand.

Om er iets meer smaak aan te geven kun je het water vervangen met runder- of kippenbouillon.

Eet smakelijk / 
Na mlo mzuri

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kenia pagePrefix= breadCrumb=Sponsor een kind / Informatie voor sponsoren / De landen / Kenia mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */