Guatemala

Guatemala is een mooi land in Midden-Amerika. Het heeft een rijke culturele geschiedenis dankzij de eeuwenoude Maya-cultuur, waarvan de overblijfselen nog te zien zijn door de bijzondere tempelruïnes. Toch verdient het land nog weinig aan toerisme.

Inkomen krijgt het eerder door de export van onder andere koffie, suiker, bananen, palmolie, en mineralen als goud, zilver, zink en kobalt. Helaas levert dit nog te weinig op. Veel mensen gaan dan ook naar Amerika, Mexico of Canada om daar te werken. 

Guatemala is een van de armste landen van Zuid- en Midden-Amerika. En een van de gewelddadigste. Van 1960 tot 1996 woedde er een burgeroorlog wat leidde tot ruim 200.000 doden en zo’n miljoen vluchtelingen. Het land heeft veel last van geweld, drugsactiviteiten en armoede. Delen van het leger en politie zijn zeer corrupt. Daarnaast ligt altijd het gevaar van een natuurramp op de loer in de vorm van een uitbarstende vulkaan, aardbeving of orkaan.

 

Er zijn grote tegenstellingen tussen arm en rijk. 17% leeft onder de armoedegrens en moet daardoor goede voeding en hygiëne missen. Driekwart van deze mensen zijn afstammelingen van de Maya’s. Ze zijn niet alleen arm, maar worden ook nog steeds onderdrukt, wat maakt dat ze buitengesloten worden en weinig kans hebben hun armoede te ontstijgen. 

Veel mensen trekken naar de steden in de hoop op een beter leven. De voorzieningen zijn daar beter dan op het platteland, al komen ze vaak in de sloppenwijken te wonen die ook niet veilig zijn. Niet voor geweld of andere maatschappelijke problemen, maar ook niet voor natuurrampen. Toch laten ouders vaak hun kinderen voor korte of langere tijd alleen om een inkomen te verdienen. Straatkinderen worden door de autoriteiten aangepakt door ze te slaan of in de gevangenis te stoppen. En daar komen ze niet altijd levend uit. Andere ouders laten hun kinderen werken. Dat geldt voor zeker een vijfde van de kinderen. De overheid probeert dat te veranderen, bijvoorbeeld door de eerste schooljaren gratis aan te bieden. Maar dan nog zijn de schoolspullen en vervoer voor velen te duur. 

 

Leer een beetje Spaans

De hoofdtaal van Guatemala is Spaans. Daarnaast worden er nog meer dan twintig dialecten gesproken in Guatemala. Sommige bewoners spreken alleen maar hun eigen taal en kunnen zelfs geen Spaans.

Welkom
Hoe heet je?
Ik heet...
Aangenaam kennis te maken
Hallo
Hoi
Hoe gaat het?

Bienvenido / Bienvenida (o voor mannelijk, a voor vrouwelijk)
¿Cómo te llamas?
Me llamo …/ Mi nombre es….
Un gusto conocerte
Hola
¡Hola! (Hola wordt heel vaak gebruikt)
¿Qué tal? / ¿Cómo estás?


Tip: Als je veel woordjes in het Spaans wilt leren, kun je een memory-spel maken waarbij je op het ene kaartje het woord in het Nederlands schrijft en op het andere kaartje het woord in het Spaans.

Spelletjes

Over de hele wereld worden allerlei spelletjes gespeeld op bijvoorbeeld een verjaardag. In veel Spaanstalige landen is één van de populairste spelletjes de Piñata. Zo ook in Guatemala. Ze maken van papier-maché een Piñata (in de vorm van een ezel) en vullen deze met snoep, confetti of misschien zelfs cadeautjes.

De Piñata wordt opgehangen en de kinderen mogen om beurten proberen 'm stuk te slaan. Nog niet zo makkelijk want ze dragen namelijk een blinddoek! Bekijk hier hoe het niet moet: 

Maak 'm zelf!

Maak samen een pinata volgens de instructies. En vergeet geen foto te maken voordat je ‘m kapot slaat.

1. Blaas ballonnen op en bind ze dicht.
2. Plak er repen krantenpapier op met behangerslijm (twee of drie 3 lagen).
3. Goed laten drogen
4. Snij aan de onderkant een stukje open en doe het snoep, strooigoed, snippers gekleurd papier, hagelslag, smarties of confetti er in.
5. Maak het gat dicht met een stukje karton en plak dit vast met papieren(schilders)tape.
6. Maak aan de bovenkant iets vast, zodat je de pinata kan ophangen.
7. Beschilder ‘m of plak er nog andere vormen aan, gemaakt van karton.
8. Goed laten drogen
9. Plak er veel stukjes crepepapier op

Veel plezier! / 
Que te diviertas!

 

 

Guatemalteekse recepten

Flor de Jamaica

Ingrediënten:

 • 1 pakket Flor de Jamaica (Jamaica Blossoms), circa 150 gram
 • 2 liter water


Traditionele bereiding:

 • Giet 3 kopjes Flor de Jamaica bloemetjes in een kookpan
 • Voeg het water toe
 • Dek af en breng aan de kook: laat 15 minuten afgedekt sudderen
 • Haal van het vuur en laat 20 minuten afkoelen
 • Laat de bloemen boven het water uitlekken in het vergiet en gooi daarna de bloesems weg
 • Serveer koud

Oorsprong:
Deze mooie bloem van Afrikaanse afkomst werd voor het eerst geïntroduceerd in Jamaica en van daar naar Mexico tijdens het koloniale tijdperk. Aan populariteit wint vanwege de heerlijke smaak en geneeskrachtige eigenschappen, het gebruik ervan uitbreiden naar Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Ook wel bekend als de Jamaicaanse Rose. Deze decoratieve bloem wordt nu op grote schaal gebruikt voor de gezondheid en plezier. De drank, die is gemaakt van de werkelijke gedroogde bloemen van de hibiscus planten, biedt een heerlijke, milde smakende drank van een rijke rode kleur, dat gedronken kan worden als hete thee of als koud limonade.

Tortillas met bonenpasta


 

Ingrediënten:

 • Tortillas (van maïsmeel, kant en klaar te koop voor wraps of burritos) 
 • Blikje bruine bonen of kidneybeans
 • Crème fraîche 
 • Kleine ui, 1 teen knoflook 
 • 1 tomaat in kleine blokjes 
 • ½ groene paprika in kleine blokjes 
 • Verse koriander 
 • Tacokruiden (of zout, peper, komijn) 

Traditionele bereiding:

Je bereidt eerst de bonenpasta: 
fruit de ui en knoflook in een koekenpan samen met kleingesneden tomaat en groene paprika. Voeg een paar takjes verse koriander en de tacokruiden toe. Als het mengsel gaar is, roer je er de bruine bonen door (blikje eerst laten uitlekken). Het mengsel gaat in de blender totdat je een mooie stevige puree hebt. 

Dan gaan we de tortillas beleggen: 
Eerst neem je een tortilla en die maak je heet in een droge koekenpan (tot ie een beetje opbolt). Dan ga je de tortilla beleggen met de bonenpasta en de crème fraîche. Je legt de tortilla op een bord en op de helft smeer je een dikke laag bonen, daarop doe je een lik crème fraîche. Je vouwt de tortilla dicht...smullen maar!!! 

Variatie: bij het beleggen doe je op de bonen wat reepjes omelet (gebakken ei met ui en tomaat) of stukjes rijpe avocado.

Psssst….. Dit gerecht mag je met je handen eten!        

 


SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Guatemala pagePrefix= breadCrumb=Sponsor een kind / Informatie voor sponsoren / De landen / Guatemala mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */