Ghana

In Ghana gaat het economisch niet heel slecht. Het land beschikt namelijk over flinke hoeveelheden natuurlijke grondstoffen als zout, cacao, zilver, goud, diamant en olie. Ghana is zelfs de op één na grootste cacaoproducent. De oude naam van het West-Afrikaanse land was dan ook Goudkust.

Daarnaast groeit ook het toerisme in het land. Je zou dus denken dat het de bevolking ook goed zou moeten gaan. Dat is helaas niet het geval, omdat de meerderheid  van de inwoners niet profiteert van deze inkomsten. De helft van de 24 miljoen inwoners zijn niet geregistreerd en vallen daardoor vaak buiten de boot. De verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Het noorden van Ghana is veel minder ontwikkeld en dus armer. En ook in de steden is het armoedeverschil tussen de ontwikkelde delen en de sloppenwijken enorm. Een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag. Dat treft met name de inwoners die niet officieel staan geregistreerd.

 

De armoede maakt dat een groot deel van de bevolking, met name de illegalen, geen fatsoenlijk dak boven zijn hoofd heeft, geen gezonde voeding krijgt en geen toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Dat resulteert in ziektes als diarree, tyfus of Hepatisis A. Ook heerst er een HIV/aids-epidemie. Problemen die het leven van volwassenen moeilijk maken. En die een nog groter effect hebben op kinderen. Arme ouders zijn gedwongen hun kinderen aan het werk zetten. Zeker een derde van de kinderen ondergaat dit lot. Er zijn ook veel ouders die nauwelijks tot niet voor hun kinderen kunnen zorgen. Of ze zijn overleden aan een ziekte. In Ghana zijn het ongelofelijke aantal van 1,1 miljoen kinderen die een of beide ouders zijn verloren. Deze kinderen moeten zich op jonge leeftijd zelf zien te redden. Dat heeft in Ghana geleid tot een hoog percentage kindermisbruik en zelfs kinderhandel. 

 

Leer een beetje Twi

Engels is de enige officiële taal in Ghana. Maar dat neemt niet weg dat er nog zo’n 75 andere talen en dialecten worden gesproken in het land. De meest gesproken tweede taal (voor veel Ghanezen zelfs nog altijd eerste taal) is Twi.

Hoe gaat het ermee?
Met mij gaat het ook goed
Hoe heet je?
Bedankt

Leuk je te zien
Welkom
Dankjewel
Ik ga naar school

 

Wo ho te sɛn?
Me nso me ho yɛ 
Wo din de sen?
Yoo, me daase
Eye me aneygye se mehunu wo!
Akwaaba
Meda wo ase paa
Merekɔ sukuu

 
 

Spelletjes

Het oudste spel van Ghana is Oware. Het wordt in meerdere Afrikaanse landen gespeeld. Het spel is voor twee spelers en het lijkt op Backgammon, maar het ziet er anders uit en heeft 24 stenen. Het bord is meestal van hout gemaakt, met 12 gaatjes/bakjes erin, 6 aan elke kant. Het wordt door jong en oud gespeeld en men is erg fanatiek. Er wordt door sommigen ook beweerd dat oorlogen vroeger werden uitgevochten met dit spel…

In Ghana wordt vooral de Abapa variant gespeeld (Twi voor 'the good stone). Het spel lijkt op de Keniaanse variant maar is net anders.

Wat heb je nodig?

 • Een Oware bord (2 rijen met ieder 6 vakjes)

 • 48 zaden (steentjes/knikkers)

 • In elk vakje 4 zaden (steentjes/knikkers)

Hoe werkt het (in het Engels)
On a turn, a player chooses one of the six houses under his control. The player removes all seeds from that house, and distributes them, dropping one in each house counter-clockwise from this house. If the starting house contained 12 seeds, it is skipped, and the twelfth seed is placed in the next house.

If the last seed was placed into an opponent's house that brought its total to two or three, all the seeds in that house are captured and placed in the player's store (or set aside if the board has no stores).

If the previous-to-last seed also brought an opponent's house to two or three, these are captured as well, and so on.

However, if a move would capture all an opponent's seeds (often after a full sowing around the board known as "Grand Slam"), the capture is forfeited, and the seeds are instead left on the board, since this would prevent the opponent from continuing the game. 

The proscription against capturing all an opponent's seeds is related to a more general idea, that one ought to make a move that allows the opponent to continue playing. If all houses of the opponent are empty, the current player must make a move that gives the opponent seeds ("to feed").

The game ends, when a player can't move at the start of his turn or when the game has been reduced to an endless cycle. If the game ended because a player couldn't move, his opponent captures all seeds that are still in his holes. If the game ended because seeds continued to circle around the board and no player could capture them, they are divided between the players, when each one of them has seeds on his side. Each player gets the seeds, which are in his holes.

The player who captured more seeds wins the game. The game is a draw, when both players have captured 24 seeds.

Recept Kelawele (bananenchips)

Oorsprong:
Kelewele of Kelawele is een populaire Ghanese snack van gebakken bananen. Het ligt naast Jollofreis en Fufu een zeer typische bijgerecht van voedsel in Ghana. Kelawele bestaat uit geroosterde, zeer kruidig weegbree plakjes. De gefrituurdeschijfjes of blokjes van Kochbananane (Engels "Weegbree") zijn voor het met verschillende kruiden geserveerd. De weegbree is ofwel plakjes of blokjes. gember, cayennepeper en zout zijn de typische Kelawele specerijen. Maar uien, anijs, kruidnagel, kaneel en chili worden gebruikt. Kelawele is een gemeenschappelijke begeleiding om gerechten van vis of kip. Vanwege de geografische omstandigheden in het land Kelawele wordt minder vaak aangeboden in het noorden, maar vaak van het centrum van het land naar het zuiden.

Ingrediënten voor 6 personen:

 • 4 rijpe bakbananen
 • 2 chilipepers, fijngehakt
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • arachideolie
Traditionele bereiding:

 • Snijd de bakbananen in vingerdikke plakjes en leg ze gedurende 15 minuten in water met zout.
 • Verhit de olie en dep de plakjes banaan droog met keukenpapier en leg ze in de hete olie. Voeg hieraan de chilipepertjes toe. 
 • Laat ze in circa 3 minuten knapperig worden en bestrooi ze met gemberpoeder.
 • Neem de chips uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Eet smakelijk! / Mo indidi yea!

 

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Ghana pagePrefix= breadCrumb=Sponsor een kind / Informatie voor sponsoren / De landen / Ghana mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */