Skip to main content

'Red Mijn Moeder' project

Wereldwijd treft baarmoederhalskanker jaarlijks 500.000 vrouwen, veelal moeders, waarvan ruim de helft overlijdt aan de ziekte. 80% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Daarom heeft de Female Cancer Foundation de ‘See&Treat’-methode ontwikkeld. Met deze methode kan het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt op een eenvoudige wijze in een vroeg stadium ontdekt worden en, indien nodig, behandeld. Hiermee wordt het risico om baarmoederhalskanker te ontwikkelen met 90% gereduceerd.

Een bewezen succes

In 2011 startte wij samen met de Female Cancer Foundation (FCF) en met steun van de Nationale Postcode Loterij het ‘Red mijn Moeder’ project in onze medisch centra in Ghana, Gambia, Kenia, Malawi en Zambia. Met de samenwerking zijn in de eerste drie jaar bijna 200.000 vrouwen voorgelicht over baarmoederhalskanker en circa 30.000 vrouwen gescreend. Naar aanleiding van de screening hebben 7.500 vrouwen een behandeling ondergaan.

save_my_mother.jpg

Toekomst
Na deze succesvolle kick off, is het nu tijd voor fase 2 van het ‘Red Mijn Moeder’ project: verduurzamen van de projecten. Het Red Mijn Moeder project kan de komende jaren in Ghana en Kenia worden voortgezet met steun van het Gieskes Strijbis Fonds, zodat we kunnen voorkomen dat vrouwen onnodig sterven aan baarmoederhalskanker en kinderen hun hun liefdevolle thuissituatie verliezen.  

Samen sterk
Door de samenwerking met de FCF kunnen we een sterke vuist maken tegen baarmoederhalskanker. Wij zijn door de vaak jarenlange aanwezigheid in diverse landen zeer goed geïntegreerd in de lokale gemeenschappen, kennen de moeders uit de gezinnen en hebben goede banden met relevante lokale instanties. Via al onze medische centra in ontwikkelingslanden bereiken we dagelijks al honderdduizenden patiënten. Deze medische centra bieden samen met de gezinsversterkende programma’s de nodige infrastructuur voor de FCF om direct veel vrouwen te bereiken

Red Mijn Moeder' project Red Mijn Moeder' project Red Mijn Moeder' project
Red Mijn Moeder' project