SOS kinderen en medewerkers veilig na evacuatie in Mogadishu

17 augustus 2011 - Vandaag bereikte ons het bericht dat de kinderen en medewerkers van SOS kinderdorp Mogadishu, evenals patiënten en personeel van het SOS ziekenhuis, gisteren geëvacueerd zijn.

Dit als gevolg van de aanhoudende gevechten tussen de regeringstroepen en Al Shabaab. Alle kinderen en het personeel van SOS Kinderdorpen zijn nu in een veilig gebied.

Conflict zorgt voor onrust
De regeringstroepen kwamen steeds dichter bij het kinderdorp en het ziekenhuis. Ze stuitten op verzet toen ze de omgeving onder regeringscontrole wilden plaatsen. Hierbij is grof geschut gebruikt. De mensen rondom het dorp en het ziekenhuis verlieten het gebied toen de huizen werden getroffen. Ook de kinderen en patiënten werden geëvacueerd en zij bevinden zich nu op een veilige plek.

Diverse personeelsleden en jongeren zijn achtergebleven in het SOS kinderdorp. Afgelopen nacht hebben zij doorgebracht in een bunker. Het ziekenhuis is nog wel operationeel, maar met een minimaal aantal personeelsleden en met nog maar een aantal ernstig zieke patiënten. De overige patiënten zijn gevlucht. Op dit moment is het rustig in het gebied, maar het is onzeker hoe de rest van de dag zal verlopen.

Toch verzet ondanks terugtrekken Al Shabaab
Ahmed Ibrahim, directeur SOS kinderdorpen Somalië, geeft aan dat een dergelijke situatie werd verwacht aangezien de troepen de laatste dagen het noordelijke gedeelte van Mogadishu naderden. Dit gebied wordt bezet door Al Shabaab. Al Shabaab heeft zich eerder deze maand teruggetrokken uit Mogadishu, maar in sommige delen van de hoofdstad verzetten ze zich nog steeds. Ibrahim en de directeur van het kinderdorp waren al in gesprek met de staatsambtenaren die verzekerden dat er niets zou gebeuren met de kinderen, het personeel en de SOS faciliteiten. Maar sinds de gevechten gisteren uitbraken, is de situatie toch uit de hand gelopen. De gevechten werden heviger in de middag en de veiligheid kan niet langer gewaarborgd worden. Ibrahim geeft aan dat er in het kinderdorp wat schade is aan daken en kantoorgebouwen, maar dat er geen grote verwoestingen zijn.

Alle SOS kinderen en medewerkers zijn veilig
Alle kinderen, SOS moeders en personeelsleden zijn veilig. SOS Kinderdorpen Somalië heeft eind vorig jaar gebouwen gehuurd waar mensen kunnen schuilen. Deze gebouwen staan 13 kilometer van Mogadishu. Hier zijn vijf eenvoudige huizen gebouwd waar tien SOS gezinnen met 7 tot 8 kinderen onderdak kunnen krijgen. Twee gezinnen delen een huis.

Complexe situatie
De meeste personeelsleden uit het ziekenhuis zijn naar de vluchtelingenkampen vertrokken waar ze noodhulp kunnen verlenen. Ahmed Ibrahim geeft aan dat de situatie een negatieve impact kan hebben op de noodhulp. “Mogadishu is één van de gebieden waar we ons willen concentreren op medische hulp aan uitgehongerde kinderen en families. Niet het hele noodprogramma loopt gevaar, maar het laatste incident in Mogadishu maakt de situatie wel gecompliceerd.” Zodra er meer informatie is, zal dit direct worden gemeld.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Evacuatie SOS kinderdorp Mogadishu pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Evacuatie SOS kinderdorp Mogadishu mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */