Gazastrook: SOS-faciliteiten weer geopend

21 januari 2009 - Na de afkondiging van een staakt-het-vuren- afgelopen maandag proberen de kinderen, moeders en medewerkers van SOS-kinderdorp Rafah weer hun normale leven op te pakken.

De SOS-moeders hebben voor het eerst  sinds weken het kinderdorp verlaten om boodschappen te doen. Wel blijft iedereen op zijn hoede mocht de situatie veranderen..
 
Vandaag gingen ook de deuren weer open van onze  kleuterschool, basisschool en sociaal centrum, nadat ze 3 weken gesloten zijn geweest.

9 januari 2008 - Geweld gazastrook: kinderen en moeders ongedeerd

Ondanks het aanhoudende geweld zijn de kinderen, moeders en medewerkers in het kinderdorp Rafah gelukkig ongedeerd. Het kinderdorp is gesitueerd in het zuidelijke deel van de Gazastrook waar de situatie in vergelijking met andere delen relatief veilig is. Ook onze scholen en het sociaal centrum in Gaza zijn ongeschonden.

Plattegrond
Toch is het geweld ook hier in het Zuiden hevig. Zo is een aantal overheidsgebouwen vlakbij ons sociaal centrum door de Israëlische luchtaanvallen vernietigd. En worden er raketten over het kinderdorp heen afgeschoten door de gevechtsschepen die vlak voor de kust liggen. Daarom is besloten om de scholen en het medisch centrum te sluiten tot het veiliger is. Medewerkers en vrijwilligers worden geadviseerd thuis te blijven. Er is alleen telefonisch contact mogelijk.

Medewerker Layla Kaiksow van het kinderdorp in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever heeft even contact gehad met de kinderen en medewerkers in kinderdorp Rafah. Ze vertelde dat de kinderen en de moeders zich staande houden in deze moeilijke tijd en dat ze zich veilig voelen in het kinderdorp. Wel zijn de oorlogsgeluiden, zoals het overvliegen van de gevechtsvliegtuigen erg angstaanjagend voor de kinderen. De moeders en de oudere kinderen proberen de jongere kinderen dan gerust te stellen, maar het blijft heel beangstigend voor iedereen. Medewerkers en SOS-moeders gebruiken speciale speltherapieën om de kinderen te kalmeren.

Helaas zijn tientallen gezinnen die wij helpen met ons gezinsversterkend programma wel direct getroffen door het geweld. Velen zijn hun huis kwijtgeraakt door luchtaanvallen, een 13-jarig kind is ernstig gewond geraakt en gezinnen ontvluchten hun huis uit angst slachtoffer te worden van de aanvallen. Er zijn voedseltekorten en een groot aantal kinderen lijdt aan psychische stoornissen. Het is gezien het continu dreigende geweld vrijwel onmogelijk om hulp te bieden aan de gezinnen die normaalgesproken bij ons terecht kunnen. Toch doen onze mensen er alles aan zoveel mogelijk mensen bij te staan. Zodra de situatie weer wat rustiger is, zal SOS-Kinderdorpen de gezinnen en kinderen bezoeken en helpen. Op dit moment kunnen we wel, samen met een aantal lokale partnerorganisaties, essentiële levensmiddelen verstrekken aan de vele mensen in nood.

29 december 2008 – Situatie in Gazastrook
De beschietingen in de Gazastrook van afgelopen week hebben tot nu toe geen SOS-kinderdorpen faciliteiten geraakt. Ook zijn alle kinderen, moeders en medewerkers uit SOS-kinderdorp Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, veilig.

De faciliteiten van SOS-Kinderdorpen zijn wel gesloten tot het veiliger is. Op dit moment is het gebied rond het kinderdorp nog erg gevaarlijk.

In Gaza is er een tekort aan voedsel en medicijnen en in de ziekenhuizen komen steeds meer doden en gewonden binnen. Veel inwoners van Gaza zijn, ondanks de slechte weersomstandigheden, hun huizen uitgevlucht om veilig onderdak te zoeken in de straten. Scholen, universiteiten en openbare voorzieningen zijn gesloten om veiligheidsredenen.

De dorpsdirecteur van SOS-kinderdorp Rafah heeft gelukkig wel op tijd voldoende voedselvoorraden op kunnen slaan voor de gezinnen in het kinderdorp.

Op dit moment ziet het er helaas nog niet naar uit dat de vrede en rust terugkeert in Gaza. Wij houden u op de hoogte!

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Gazastrook: SOS-faciliteiten weer geopend pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Gazastrook: SOS-faciliteiten weer geopend mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */