Noodhulp in Nepal en India na overstromingen

15 september 2009 - Na de overstromingen in Nepal en India heeft SOS-Kinderdorpen direct noodhulp verleend in de getroffen gebieden. Inmiddels hebben we duizenden mensen hulp geboden door middel van onderdak, voedselpakketten en medicijnen. Hieronder staat uitgebreide informatie over de noodhulp en de situatie in Nepal en India.

Situatie Nepal

15 september 2008 - De regering heeft besloten om de komende dagen 30.000-40.000 slachtoffers van de overstromingen in drie nieuwe locaties onder te brengen. Het is nog niet bekend wanneer de slachtoffers terug kunnen naar hun woningen.

Maar veel mensen hebben niks om naar terug te gaan, aangezien heel veel woningen en plantages door de overstromingen zijn verwoest.

10 september 2008 - Inmiddels zijn er 38, door de overheid opgezette, kampen in scholen en openbare gebouwen waar de slachtoffers van de overstromingen worden opgevangen.

SOS-Kinderdorpen Nepal heeft de volledige verantwoordelijk voor het kamp in Sharada, waar 126 gezinnen en in totaal 600 mensen verblijven. Daarnaast heeft SOS-Kinderdorpen Nepal een medische eenheid ingericht  in het kamp in Bhagwati waar 3000 mensen verblijven. Deze projecten worden uitgevoerd door de lokale SOS-medewerkers en vooral ook door vrijwilligers en jongeren van de Hermann Gmeiner School in Itahari.

5 september 2008 - In de klaslokalen worden schoollessen georganiseerd, zodat de kinderen niet te veel onderwijs missen.

Afhankelijk van de ontwikkelingen in het overstroomde gebied kunnen de mensen voor een periode van twee weken tot twee maanden verblijven in de klaslokalen.

2 september 2008 - Naast een medische opvang heeft SOS-Kinderdorpen in Nepal nu ook een dagopvang voor kinderen in het door overstromingen getroffen gebied.

Op 25 augustus bezocht de nieuwe president van Nepal, president Ram Baran Yardav de dagopvang. Hij was erg onder de indruk van de wijze waarop de dagopvang geleid wordt door SOS-Kinderdorpen Nepal.

Het schoolhoofd  van de Sarada middelbare school heeft twee klaslokalen toegewezen waar de kinderen kunnen spelen, schilderen en dansen. Dagelijks worden hier 250 kinderen van 11:00 tot 17:00 uur opgevangen.

22 augustus 2008 - In het oosten van Nepal zijn tienduizenden mensen dakloos geraakt na zware moessonregens. Zeker 50.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten en leven op straat of worden opgevangen in overheidsgebouwen, voornamelijk scholen.

Opvangcentrum Nepal
Op 18 augustus brak een rivierdam van de Koshi rivier door. Daardoor overstroomden zes dorpen. SOS-kinderdorp Itahari is niet getroffen door deze overstromingen. Op verzoek van de Nepaleese overheid hebben de medewerkers van SOS-kinderdorp Itahari een kleine medische opvang opgezet in één van de opvangcentra, waar 2000 gezinnen verblijven die dringend medische hulp nodig hebben. De medewerkers voorzien deze mensen ook van eten en drinken, maar ook medicijnen.

Het leger haalt met helikopters mensen van daken en uit bomen. De regering heeft noodhulp naar het gebied gestuurd. Het einde van de overstromingen is nog niet in zicht. Volgens de voorspellingen gaat het de komende dagen weer flink regenen.

Wij houden u op de hoogte!


Situatie India

11 september 2008 - Inmiddels  heeft SOS-Kinderdorpen India ook aan 600 mensen in twee kampen voedselpakketten uitgedeeld. Deze twee kampen, met goede sanitaire voorzieningen, kunnen onderdak bieden aan 2000 mensen. Veel mensen zijn nog onderweg naar deze kampen.

Een team van doktoren heeft de kampen bezocht en medische hulp verleent en medicijnen verstrekt.

Officiële berichten melden dat meer dan 275.000 mensen zijn ondergebracht in 250 opvangcentra/kampen.


4 september 2008 - Als onderdeel van de noodhulp heeft SOS-Kinderdorpen India een familie en kind centrum in Purnia opgezet waarvandaan aan 1600 gezinnen en 3000 kinderen voedselpakketten worden verspreid met onder andere voeding, babyvoeding, water verspreid wordt aan de mensen uit de getroffen gebieden.

In samenwerking met de lokale overheden probeert SOS-Kinderdorpen ook de andere getroffen gebieden te bereiken om voedselpakketten te verspreiden.

2 september 2008 - Na Nepal, is ook India getroffen door overstromingen. Grote delen van Bihar staan onder water. Meer dan 2 miljoen mensen zijn hierdoor dakloos geworden en proberen onderdak te vinden in de opgezette kampen.

SOS-kinderdorp Begu Sarai in Bihar is ongedeerd gebleven. SOS-medewerkers zijn inmiddels al in de getroffen gebieden geweest om te bekijken welke hulp de getroffen gezinnen nodig hebben.
In overleg met de lokale overheden zullen we onze hulp verlenen waar nodig is en binnen onze mogelijkheden ligt. Op dit moment biedt SOS-Kinderdorpen India op kleine schaal noodhulp in de getroffen gebieden.

Ook zullen we, in samenwerking met de lokale overheden, onder andere ook de volgende hulp gaan bieden:

· Kinderen die door de overstromingen hun ouders zijn verloren, zullen opgenomen worden in het nieuwe SOS-kinderdorp in Begusarai
· De kinderen waarvan de ouders nog worden vermist, worden tijdelijk opgevangen. En ze worden geholpen met het terugvinden van hun ouders. · Hulppakketten met voeding, kleding et cetera zijn al verspreid en worden nog steeds verspreid. 

In het verleden heeft SOS-Kinderdorpen India al vaker noodhulp geboden aan veel mensen, bijvoorbeeld na de tsunami in 2004.

Wij houden u op de hoogte!

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Noodhulp voor getroffenen overstromingen Nepal pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Noodhulp voor getroffenen overstromingen Nepal mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */