"Ontvoerde" kinderen Haiti nog niet herenigd met ouders

3 februari 2010- De 33 kinderen die na een poging tot vermoedelijke ontvoering zijn opgevangen in het SOS kinderdorp in Santo, hebben nog familie. Meerdere mensen hebben zich gemeld en claimen hun ouders te zijn. Gisteren vonden gesprekken plaats tussen de vermoedelijke ouders en medewerkers van SOS Kinderdorpen.

In samenwerking met IBERS, de Haïtiaanse Kinderbescherming, wordt onderzocht of het werkelijk om de ouders van deze kinderen gaat en of gezinshereniging gerealiseerd kan worden. Voor zover nu bekend hebben 20 van de 33 kinderen hun biologische ouders nog. Uit de eerste gesprekken komt naar voren dat veel van de ouders hun kinderen vrijwillig hebben afgestaan. Zij werden overtuigd door een Amerikaanse religieuze groepering om hun kinderen naar de Verenigde Staten te sturen, waar zij een beter leven tegemoet zouden gaan.

George Willeit, directeur van SOS kinderdorp Santo: “De Haïtiaanse regering dient te beslissen of het verantwoord is dat wij deze kinderen herenigen met hun ouders. Wij zijn van mening dat het het beste voor de kinderen is om bij hun eigen familie te blijven, maar we willen niet het risico nemen dat ze in de verkeerde handen vallen.” De 33 kinderen wonen nu bij SOS moeders in het kinderdorp en maken het naar omstandigheden goed. Zij verblijven tot nadere bepaling in SOS kinderdorp Santo.

Bekijk hier de filmreportage over de kinderen:
http://www.nuvideo.nl/algemeen/34800/ontvoerde-kinderen-haiti-hebben-familie.html

Mogelijke slachtoffers kindersmokkel opgevangen in SOS kinderdorp

1 februari 2010 – Afgelopen weekend heeft de Haïtiaanse politie tien Amerikanen opgepakt die 33 kinderen uit Haïti naar de Dominicaanse Republiek probeerden te krijgen voor een vermoedelijk illegaal adoptieproces. Zaterdagavond wees het  Haïtiaanse ministerie van Sociale Zaken de kinderen toe aan SOS Kinderdorpen.

Alle kinderen - tussen de 3 maanden en 12 jaar oud- worden nu tijdelijk opgevangen in de SOS gezinnen in het kinderdorp Santo nabij Port-au-Prince. De kinderen hebben speciale zorg en aandacht nodig. Volgens de medewerkers van het SOS kinderdorp in Santo zijn de kinderen van streek en hebben ze honger en dorst. Voordat de kinderen werden toegelaten tot de SOS gezinnen, kregen ze direct water en eten en werden ze allemaal geregistreerd. De jongste kinderen werden tevens medisch onderzocht door leden van het Rode Kruis die opereren vanuit het kinderdorp.

Onze mensen monitoren de kinderen nu zorgvuldig en zorgen dat de kinderen zich veilig en beschermd voelen. Tegelijkertijd gaan ze op zoek naar familieleden van de kinderen zodat zij herenigd kunnen worden. Want het ziet ernaar uit dat de kinderen niet wees zijn, zoals werd aangegeven door de Amerikanen. "Maar ik ben helemaal geen wees", zei een achtjarig meisje. Ze dacht dat haar moeder een soort vakantie voor haar had geregeld. Sommige van deze kinderen hebben nog steeds ouders en vermoed wordt dat deze onder valse voorwendselen overgehaald zijn om hun kinderen af te staan. De aantijgingen moeten eerst grondig worden onderzocht, maar de Haïtiaanse politie gaat er vooralsnog van uit dat het gaat om georganiseerde kindersmokkel.

Dit incident onderstreept wederom hoe essentieel het is om gedegen zorg en bescherming te bieden aan kinderen in dergelijke noodsituaties. In samenwerking met diverse kinderhulpinstanties, dienen alle lokale, nationale en internationale overheden en de NGO’s te voorkomen dat kinderen onnodig gescheiden worden van hun familie of dat kinderen verhandeld worden voor illegale interlandelijke adopties.

Uit veiligheidsoverwegingen dragen alle SOS medewerkers identificatielabels en dragen alle kinderen uit het SOS kinderdorp in Santo polsbandjes. Toegang tot het kinderdorp staat onder strenge controle.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= "Ontvoerde" kinderen Haiti nog niet herenigd met ouders pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / "Ontvoerde" kinderen Haiti nog niet herenigd met ouders mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */