Hans Eenhoorn bezorgd over gevolgen voedselcrisis

De huidige voedselcrisis heeft met name voor kinderen desastreuze gevolgen. “Eén miljard mensen lijden chronisch honger. Dat is volstrekt onaanvaardbaar”, zegt Hans Eenhoorn. Hij is lid van de VN Taskforce on Hunger, associate-professor aan de Universiteit van Wageningen en tevens voorzitter van SOS-Kinderdorpen.

Hans Eenhoorn
Hans Eenhoorn zag met eigen ogen de honger in de wereld. De afgelopen jaren reisde hij voor de Verenigde Naties door de allerarmste landen. “Tsjaad, Malawi,  Ethiopië, Oeganda: ik heb mensen letterlijk dood zien neervallen van de honger. Vooral kinderen zijn het slachtoffer. Zij vormen de meest kwetsbare groep. Ondervoeding heeft ingrijpende gevolgen voor hun verdere groei en ontwikkeling.”

Tijdens zijn vele reizen bezocht Eenhoorn tientallen SOS-kinderdorpen. “De voedselcrisis is ook in onze kinderdorpen merkbaar. Door de stijgende prijzen kunnen de SOS-moeders niet meer rondkomen van hun huishoudgeld. Met name in Afrikaanse en Aziatische landen, maar ook in Latijns-Amerika, moeten de moeders flink bezuinigen. Honger hebben de ruim 66.000 SOS-kinderen nog niet, maar het komt al wel voor dat er noodgedwongen minder wordt gegeten. Het is niet meer vanzelfsprekend dat er elke dag groenten en fruit op tafel staan. Er wordt naar goedkopere producten gezocht, die helaas vaak ook minder gezond zijn.” Een zorgelijke ontwikkeling. Ook worden in sommige kinderdorpen het schoolgeld en kleedgeld gebruikt om boodschappen te kunnen doen. Eenhoorn: “Ik was onlangs in Ghana en kon met eigen ogen zien , hoe moeilijk het daar is om de kinderen goed te voeden. Onze SOS-moeders moeten allerlei noodmaatregelen treffen, om te proberen dagelijks een goede maaltijd op tafel te krijgen.”

SOS-Kinderdorpen stelt jaarlijks budgetten op voor al haar projecten. Maar nu de prijs van essentiële voedingsproducten zoals rijst, olie en graan in een groot aantal landen tussen de dertig en tachtig procent is gestegen, zijn deze budgetten niet meer toereikend. Ook andere programma’s van SOS-Kinderdorpen komen in het nauw. Naast de structurele opvang van weeskinderen, ondersteunt de internationale kinderhulporganisatie zeer kwetsbare gezinnen: 100.000 kinderen en hun ouders krijgen intensieve begeleiding. Eenhoorn: “Zij kunnen nu geen kant meer op. De subsidies die ze van SOS krijgen om in al hun basisbehoeften te voorzien, gaan nu volledig op aan voeding. De kwaliteit van de hulp die wij bieden staat daardoor gigantisch onder druk. En dat terwijl deze gezinnen al in armoede leven. De situatie is kritiek.”

“Naar verwachting zal de crisis nog enkele jaren aanhouden”, vervolgt Hans Eenhoorn. “Een zorgelijke situatie, maar we gaan onze uiterste best doen voor alle kinderen die wij steunen. Zij zijn onze verantwoordelijkheid. Dat betekent dat we meer fondsen gaan werven. Er moet simpelweg meer geld bij. Onze organisatie is immers geheel afhankelijk van giften.”

Klik hier voor meer informatie over de voedselcrisis.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Hans Eenhoorn bezorgd over gevolgen voedselcrisis pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Hans Eenhoorn bezorgd over gevolgen voedselcrisis mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */