Harvard onderzoek erkent kwaliteit tsunami-projecten SOS-Kinderdorpen

Gezinshuizen van internationale kinderhulporganisatie van hoge kwaliteit

7 juli 2009 – Toen de tsunami meerdere landen in ZuidOost-Azië trof eind 2004, startte SOS-Kinderdorpen haar grootste noodhulpprogramma ooit. Ondanks de acute noodomstandigheden op dat moment, wilde de internationale kinderhulporganisatie de wederopbouw zo duurzaam mogelijk aanpakken. Onlangs prees een onderzoek door Harvard Business Publishing de hoge kwaliteit en de innovatieve waarde van de gebouwde huizen.


De tsunami was een ramp van ongekende grootte. Vele duizenden mensen kwamen om en de infrastructuur van de getroffen gebieden was verwoest. Naast wereldwijde noodhulp om de slachtoffers direct door de eerste maanden heen te helpen, werd er al snel nagedacht over wederopbouw. SOS-Kinderdorpen, van oorsprong geen noodhulporganisatie, is gespecialiseerd in het bieden van structurele hulp en werd direct betrokken bij de wederopbouw. Door de al bestaande voorzieningen en mankracht in Sri Lanka, India, Thailand en Indonesië, kon de organisatie snel schakelen. 

Bij de bouw van huizen, scholen en tevens volledige nieuwe SOS-kinderdorpen, werd zorgvuldig gekeken naar duurzaamheid en naar de behoeften van de lokale gemeenschap. Zo ook in India waar ruim 600 nieuwe gezinshuizen werden ontworpen en gebouwd door het Indiase ´Mistry Architects´ in opdracht van SOS-Kinderdorpen. De hoge kwaliteit en het innovatieve karakter van deze nieuwe gezinshuizen werden onlangs erkend door Harvard Business Publishing. Het onderzoek was geïnitieerd door Harvard zelf en werd gratis aangeboden. Doel van het onderzoek was de evaluatie van de bouw en vooral van de rol van de uiteindelijke bewoners bij het bouwproces.  

Siddartha Kaul, regionaal directeur van SOS-Kinderdorpen in India: “De architecten kozen ervoor om het ontwerp van de huizen in overleg met de toekomstige bewoners te bespreken. Zij hadden een duidelijke visie voor de functionaliteit van hun nieuwe huizen. Uiteindelijk werd gekozen voor een ontwerp dat hún voorkeur had, niet zozeer die van de overheid of onze organisatie.” Innovatieve ontwerpen waarbij oog was voor milieuvriendelijke installaties en waarbij de verschillende functionaliteiten van de huizen werden afgestemd op de behoeften van de bewoners. Zo gaven sommige bewoners het belang aan van een extra etage op het dak zodat ze een plek hadden om hun visvangst te kunnen laten drogen.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Harvard onderzoek erkent kwaliteit tsunami-projecten SOS-Kinderdorpen pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Harvard onderzoek erkent kwaliteit tsunami-projecten SOS-Kinderdorpen mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */