Goed nieuws uit Georgië

26 augustus 2008 - Volgens recente informatie is de situatie in Georgië zodanig gestabiliseerd dat de eerste vluchtelingen langzaam weer terug naar huis gaan. Er is geen extra noodopvang meer nodig voor vluchtelingen in Tbilisi en Kutaisi.

20 augustus 2008 - Het aantal Georgische vluchtelingen dat wordt  opgevangen door SOS-K inderdorpen groeit gestaag. Volgens recente informatie worden er 33 vluchtelingen opgevangen in de SOS-kleuterschool en 145 vluchtelingen in een nabijgelegen school in Tbilisi. Speciale aandacht gaat uit naar de vluchtelingen kinderen. Voor hen worden spelletjes en activiteiten georganiseerd door de medewerkers van de
SOS-speelbus.
 

Dummy picture

19 augustus 2008 - De SOS-moeders en kinderen die vorige week uit het kinderdorp in Kutaisi zijn geëvacueerd zijn inmiddels weer veilig thuis.

Dit in tegenstelling tot de meer dan 150.000 Georgiërs die op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld.

SOS-Kinderdorpen Georgië is op dit moment in overleg met nationale en internationale organisaties om te kijken hoe zij samen iets kunnen betekenen voor de aanzwellende stroom vluchtelingen.

De vluchtelingen zijn getraumatiseerd en hebben dringend voedsel, medicatie, kleding en andere basisvoorzieningen nodig. In de SOS-kinderdorpen in Tbilisi en Kutaisi worden al vluchtelingen opgevangen.

18 augustus 2008 - Het conflict tussen Rusland en Georgië heeft geleid tot een humanitaire crisis. De president van Georgië heeft vluchtelingen beloofd dat zij veilig onderdak krijgen in schoolgebouwen. SOS-Kinderdorpen is begonnen met het opvangen van vluchtelingen in Tbilisi en Kutaisi.

In het SOS-kinderdorp in Tbilisi is de situatie nog steeds veilig. SOS-Kinderdorpen vangt hier 65 vluchtelingen uit Zuid-Ossetië op in schoolgebouwen. Georgische autoriteiten verwachten dat het aantal vluchtelingen verder toe zal nemen.
De directeur van SOS-Kinderdorpen in Georgië, Swiad Berdsenischwili, heeft al aangegeven dat er in de school plaats is voor 350 vluchtelingen. De eerste gezinnen hebben al basisvoorzieningen ontvangen, zoals voedsel en kleding.

Ook in het kinderdorp in Kutaisi worden vluchtelingen opgevangen. Momenteel betreft het  50 vluchtelingen, onder wie 20 kinderen uit Abkhazia. De verwachting is dat het aantal vluchtelingen hier zal groeien tot 200 personen. De moeders en kinderen uit het SOS-Kinderdorp in Kutasi zijn vorige week geëvacueerd en veilig ondergebracht bij vrienden of familieleden van de moeders.

14 augustus 2008 - De SOS-moeders en kinderen uit het kinderdorp in Kutaisi zijn nog steeds geevacueerd. Drie jongeren wonen nog in het jongerenhuis, de andere jongeren verblijven bij vrienden. In het kinderdorp in Tbilisi is het rustig.

Een SOS-medewerker uit Georgië beschrijft de situatie als volgt: "Gisteravond hoorden we dat sommige steden in Georgië waren gebombardeerd, maar vandaag lijkt de situatie rustiger. Ondanks de Russische president gisteren een overeenkomst voor wapenstilstand heeft ondertekend, gaan de schietingen en bombardementen nog wel door. Daarnaast zijn er ook nog Russische tanks en soldaten aanwezig in verschillende delen van het oosten en westen van Georgië. Het is nog gevaarlijk om te reizen, omdat er veel overvallen en plunderingen plaatsvinden. Ook bezetten de Russische groepen het gebied in West-Abkhazia. Wij hopen dat de overleggen tussen de verschillende presidenten een positieve impact hebben op de situatie."

11 augustus 2008 - Door de recente militaire onrust in Georgië is SOS-kinderdorp Kutaisi uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd. De kinderen en hun SOS-moeders zijn meteen overgebracht naar vrienden of familieleden (van de SOS-moeders) toen de bombardementen gisteren losbarstten.

Zij zijn nu veilig. Eén van de belangrijkste redenen van deze acute evacuatie, is dat er in de nabijheid van het kinderdorp gebouwen staan die mogelijk een militair doelwit vormen. En dat vormt een te groot risico voor de gezinnen in Kutaisi. Alleen de mannelijke werknemers zijn achtergebleven in het kinderdorp om de gezinshuizen en overige voorzieningen te beschermen tegen plunderingen.

In Tbilisi, waar het andere SOS-kinderdorp in Georgië ligt, is de situatie iets rustiger. Ook hier vonden bombardementen plaats, maar alleen in de buurt van het vliegveld dat helemaal aan de andere kant van de stad ligt. Het kinderdorp, het jongerenhuis en het SOS-kantoor zijn veilig. Elektriciteit en watervoorzieningen zijn nog beschikbaar voor de bevolking. De winkels zijn nog open waardoor we nog voldoende voedsel kunnen inkopen.

Communicatie met onze collega’s ter plaatse is op dit moment moeilijk, doordat het netwerk veelal is afgesloten. Toch proberen we zo goed mogelijk te achterhalen wat de situatie is.

Wij houden u op de hoogte!

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Goed nieuws uit Georgië pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Goed nieuws uit Georgië mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */