Interview met Margriet Schreuders

Hoofd fondsenwerving Nationale Postcode Loterij

MargrietSchreuders-web.jpg

Je bent in het verleden op bezoek geweest bij programma's van SOS Kinderdorpen in Ghana. Hoe heb je dat ervaren?
Deze reis heb ik als heel indrukwekkend ervaren. We hebben samen met vrijwilligers en teamleden van de familie versterkende programma’s verschillende bezoekjes gebracht aan gezinnen die het met de hulp van SOS Kinderdorpen weer alleen redden. Door SOS kregen ouders weer de mogelijkheid zelf in hun inkomen te voorzien, konden kinderen weer naar school of kregen gezinnen weer betere woonomstandigheden. Alles met het doel om kinderen een betere toekomst te geven.
Ook hebben we de opening van een nieuw SOS kinderdorp bezocht. Een ontzettend feestelijk moment. Niet alleen voor de moeders en kinderen van het kinderdorp, maar ook voor de omwonenden. Ook zij ontvingen het kinderdorp met open armen omdat verschillende faciliteiten van het kinderdorp ook voor hun beschikbaar zijn.

Wat valt je op aan het werk van SOS Kinderdorpen?
SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen die de zorg van hun ouders hebben verloren of dreigen te verliezen. Het is mooi om te zien dat in al die jaren de missie hetzelfde is gebleven, maar dat SOS Kinderdorpen haar strategie blijft ontwikkelen. Preventie heeft steeds meer prioriteit gekregen. Omdat de beste plek voor een kind om op te groeien bij zijn biologische familie is, zet SOS Kinderdorpen zich in voor het versterken van kwetsbare gezinnen, zoals ik ook in Ghana gezien heb. Juist door ouders te helpen met de zorg voor hun kinderen probeert SOS te voorkomen dat een kind wordt verwaarloosd of uiteindelijk zelfs verlaten.
En de meest recente ontwikkeling in de strategie van SOS Kinderdorpen – de introductie van pleegzorg in die landen waar dit nog niet gemeengoed is - juichen wij van harte toe.

Wat betekent familie voor jou?
Mijn familie is ontzettend belangrijk voor mij. Ik kom uit een heel erg warm gezin waar ik alle mogelijkheden en steun heb gekregen om me te ontwikkelen en om mijn eigen keuzes te maken. Iets waar ik mijn ouders heel dankbaar voor ben. Ieder kind – waar ook ter wereld – verdient zo’n stevige basis.
Nu ik zelf een gezin heb probeer ik dat wat mijn ouders voor mij gedaan hebben weer door te geven aan mijn drie kinderen.

Inmiddels werken de Nationale Postcode Loterij en SOS alweer 15 jaar samen, wat is - volgens jou - de basis van deze samenwerking?
De Postcode Loterij steunt al meer dan 25 jaar organisaties die zich inzetten om de wereld mooier en rechtvaardiger te maken. SOS Kinderdorpen is een van deze organisaties; in 134 landen en gebieden geeft SOS jaarlijks honderdduizenden kinderen uitzicht op een mooie toekomst en daarom is SOS een zeer terechte begunstigde van de loterij.

De komende 5 jaar kan SOS met de steun van de Nationale Postcode Loterij (de extra bijdrage trekking) een mooi en belangrijk project in Kenia opstarten, kun je vertellen wat de loterij zo aanspreekt in dit project?
Met dit project wil SOS Kinderdorpen zorgen dat kinderen die geen familie meer hebben een plek krijgen in een gezin, in plaats van in een weeshuis. Opgroeien in een gezin is namelijk beter voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van een kind. Omdat helaas nog steeds veel wezen worden opgevangen in een weeshuis, start SOS Kinderdorpen met een project om duurzame pleegzorg te introduceren. Te beginnen in Busia, Kenia en bij succes vervolgens in alle landen waar SOS Kinderdorpen actief is. Op deze manier kan SOS Kinderdorpen nog veel meer kinderen laten opgroeien in een liefdevol gezin, mede dankzij de steun van de deelnemers van de Postcode Loterij.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Interview Margriet Schreuders pagePrefix= breadCrumb=Over SOS Kinderdorpen / Nationale Postcode Loterij / Interview Margriet Schreuders mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */