Skip to main content

NALATENSCHAP MIEKE VLAAR

‘Mieke had dat vast prachtig gevonden’

Toen Mieke Vlaar ernstig ziek werd, was ze heel duidelijk in haar wens om haar woning aan SOS Kinderdorpen na te laten. Vlak voor haar dood liet Mieke een testament opmaken. Haar broer Paul vertelt.

“Mieke zette zich altijd in voor een rechtvaardige wereld. Ze was een zeer betrokken mens, zat in allerlei comités voor de mensenrechten en ook in haar woonplaats Nijmegen deed ze veel”, herinnert Paul zich. Zijn zus was lerares Nederlands en in haar vrije tijd gaf ze les aan vluchtelingen. Daarnaast reisde ze veel door ontwikkelingslanden. Tijdens één van haar reizen kwam ze toevallig in een SOS kinderdorp terecht.

Paul: “Ik weet dat Mieke heel enthousiast terugkwam. Ze was erg onder de indruk van de warme sfeer en de vrolijkheid onder de SOS moeders en kinderen. Daar genoot ze echt van. Wat haar vooral aansprak was de inzet van lokale medewerkers, en de positieve invloed die een kinderdorp op de omgeving heeft. Na dat bezoek zei ze: ‘Als ik ooit overlijd, dan moet mijn geld naar SOS Kinderdorpen.’ Daar was ze heel stellig in.”

Duidelijke wens
Mieke leed aan een ernstige vorm van COPD en in 2010 ging ze opeens hard achteruit. “We hebben toen gezegd dat ze haar testament moest opmaken. Dat is de enige manier om het goed te regelen”, vertelt Paul. Mieke wilde haar woning aan SOS nalaten. Een groot pand dat ooit diende als woongemeenschap, maar waar nu alleen nog de zus van Paul en Ad, Mieke, en een vriend woonden.

De vriend besloot te verhuizen, waarna de woning is verkocht. Paul heeft samen met zijn familie en SOS Kinderdorpen gekeken welk project met de opbrengst gefinancierd wordt. De keuze is gevallen op het SOS kinderdorp en de basisschool in Gulu. Paul: “Een aantal familieleden is wel eens in Oeganda geweest en als lerares had Mieke grote affiniteit met het onderwijs”, legt Paul uit. “Het goede werk dat SOS daar verricht, is in de geest van onze zus. Het overlijden van Mieke is heel emotioneel, maar we zijn blij dat ze na haar dood nog kan bijdragen aan een betere en rechtvaardige wereld. Zo had ze dat graag gezien.”

Dankzij Mieke is ook haar andere broer Ad enthousiast geraakt over SOS Kinderdorpen. Afgelopen november deed hij mee aan een gesponsorde fietstocht door Vietnam om donaties in te zamelen. Paul: “Mieke had dat vast prachtig gevonden.”

Wist u dat...

  • SOS Kinderdorpen als goed doel is vrijgesteld van erfbelasting. Gelden die aan ons worden nagelaten, komen dus geheel ten goede aan ons werk.
  • We jaarlijks één op de vijf SOS kinderen een liefdevol thuis kunnen geven dankzij de nalatenschappen van Nederlandse donateurs.

Lees meer hierover in onze brochure "Een liefdevol thuis voor ieder kind, Iets mooiers kunt u niet nalaten"

We helpen u graag op weg

Heeft u vragen of overweegt u om SOS Kinderdorpen op te nemen in uw testament? We helpen u graag met persoonlijk advies, bij het opstellen van uw testament of het vinden van een notaris bij u in de buurt. Neem voor persoonlijk advies of antwoord op uw vragen contact op met:

Lisette Fentener 2.0 252px.png

Lisette Fentener van Vlissingen
Relatiebeheerder
T: 020- 303 25 43
E: lisette@soskinderdorpen.nl

Persoonlijk contact over nalaten aan SOS Kinderdorpen

Heeft u vragen over het opnemen van SOS Kinderdorpen in uw testament? Ik nodig u van harte uit om contact met mij op te nemen voor advies of een persoonlijk gesprek.

Elke schenking, klein of groot, is van onschatbare waarde voor een beter leven van kinderen. Ieder jaar kunnen we door de inkomsten uit nalatenschappen duizenden kinderen een liefdevolle familie geven.

Heeft u SOS Kinderdorpen opgenomen in uw testament, dan vinden we het fijn om u te leren kennen en om te weten of u persoonlijke wensen heeft waar wij rekening mee kunnen houden.

Ja, neem contact met mij op