Skip to main content

Geschiedenis SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen Nederland maakt onderdeel uit van SOS Kinderdorpen Internationaal dat in 1949 werd opgericht door de Oostenrijkse jeugdwelzijnswerker Hermann Gmeiner. Gmeiner was vijf jaar oud toen zijn moeder stierf. Deze traumatische ervaring en zijn werk als jeugdwelzijnswerker waarin hij met vele oorlogswezen en ontheemde kinderen in aanraking kwam, maakte dat hij een diepe verantwoordelijkheid voelde om deze kinderen te helpen.

Hij geloofde dat een veilig thuis, met een liefdevolle moeder en broertjes en zusjes, essentieel is voor de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling van een kind. Zeker voor een beschadigd kind. Na de opening van het eerste kinderdorp in het Oostenrijkse Imst in 1949, volgden wereldwijd vele andere kinderdorpen en programma’s, met name in ontwikkelingslanden. Nu, ruim 65 jaar later, ligt de focus van ons werk nog altijd op deze familiegerichte aanpak.

Hermann Gmeiner

"Er zijn verschillende goede manieren om kinderen te helpen. Onze aanpak is niet de enige manier, maar het is wel bewust een eenvoudige manier. En daar ligt precies onze kracht: geen ingewikkelde systemen, geen grote psychologische module en geen dogma. Hoe SOS Kinderdorpen werkt is zo simpel dat de hele wereld het kan begrijpen. Gewoon ervoor zorgen dat een kind weer kan opgroeien binnen de veiligheid van een liefdevolle familie. Met een moeder, broertjes en zusjes. Dat is alles. Niets kan duidelijker zijn dan dat." - Hermann Gmeiner

SOS Kinderdorpen Nederland

1965

Op 24 november 1965 richtte mevrouw Meyer-Praxmarer vanuit haar huiskamer de Nederlandse afdeling van SOS Kinderdorpen op. 

“Ik heb ervoor gestreden dat kinderen opvang en onderwijs kregen. Want alle kinderen in nood vind ik even lief. In mijn ogen moet ieder mens doen wat hij kan en zijn talenten gebruiken.” - Yvonne Meyer-Praxmarer

over-sos-kinderdorpen-tijdlijn-50-jaar.png

1969

't Kinderdorpkrantje, nummer 1 verschijnt. De eerste 100 krantjes schreef mevrouw Meyer-Praxmarer persoonlijk, soms aangevuld met verhalen van peten.

1972

Het eerste huis dat (gedeeltelijk) door Nederland werd gefinancierd: Casa Angelina te Ostuni, Zuid-Italië wordt geschonken aan het kinderdorp. 

1977

Het eerste geheel met Nederlandse donaties bekostigde kinderdorp wordt geopend: SOS kinderdorp Paramaribo in Suriname.

1984

H.K.H. Prinses Margriet wordt Beschermvrouwe van onze stichting na een bezoek aan het allereerste kinderdorp, Imst in Oostenrijk.

2013

Mevrouw Meyer overleed in 2013 op 91-jarige leeftijd. Dankzij haar bevlogenheid en inzet hebben duizenden kinderen vandaag de dag een liefdevol thuis.

2015

De SOS kinderdorpen Thai Binh in Vietnam en Yamoussoukro in Ivoorkust, beide gefinancierd met Nederlandse donaties, openden dit jaar hun deuren.

Lees meer over SOS Kinderdorpen

Missie & Visie                                                         
Directie & Toezicht

Ambassadeurs en vrienden