SOS Kinderdorpen start wervingsactie voor Zuid-Soedan

Amsterdam, 30 maart 2012 – De klok tikt voor de kinderen van Zuid-Soedan. Begin april arriveren de eerste kindvluchtelingen die door buurland Soedan worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Ruim 2000 kinderen reizen onbegeleid en hebben geen huis of ouders meer om naar terug te keren. Bovendien is Zuid-Soedan niet uitgerust om hen op te vangen en een thuis te geven. SOS Kinderdorpen treft momenteel voorbereidingen om honderden kinderen van nul tot twaalf jaar op te kunnen vangen en waar mogelijk te herenigen met familie. Hiertoe start de organisatie een wervingsactie in Nederland.

Een half miljoen Zuid-Soedanezen moet vóór acht april buurland Soedan verlaten dat na de afsplitsing van Zuid-Soedan niet langer verantwoordelijk wil zijn voor de honderdduizenden vluchtelingen die de afgelopen jaren voor het geweld en de armoede naar het noorden zijn gevlucht. De terugkeer van deze enorme groep vluchtelingen wordt verwacht uit te monden in een humanitaire ramp. Het regenseizoen staat voor de deur, Zuid-Soedan heeft geen faciliteiten, een minimale infrastructuur en het grensgebied tussen de landen wordt geteisterd door olieconflicten.

De opvang van de kinderen baart Zuid-Soedan de grootste zorgen. “De hoeveelheid kinderen die tegelijkertijd zal arriveren, vormt een groot probleem. We bereiden ons voor op het ergste,” Zegt Helen Mboro, Minister voor Sociale Ontwikkeling, Kinderen en Gender in de staat Central Equatoria. Niet alleen een groot gebrek aan onderdak, voedsel en (gezondheids)zorg; ook de invulling van het dagelijks leven is een groot probleem. Veel van de kinderen zijn opgegroeid op straat, zijn nooit naar school geweest en kennen geen dagelijkse structuur. “Zelfs het klassieke Arabisch dat zij spreken verschilt van het dialect dat in Zuid-Soedan op straat wordt gesproken.” 

De steden Juba en Malakal bereiden zich voor op een toevloed van onbegeleide kinderen. SOS Kinderdorpen zal onderdak, zorg en psychosociale ondersteuning verlenen en worden er veilige en kindvriendelijke ruimtes ingericht bij de opvangcentra. Ook wordt gewerkt aan een verbetering van infrastructuur en sanitair. SOS Kinderdorpen werkt samen met de VN en UNICEF aan de registratie en identificatie van de kinderen en bij de zoektocht naar familieleden.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS Kinderdorpen start wervingsactie voor Zuid-Soedan pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Persberichten / SOS Kinderdorpen start wervingsactie voor Zuid-Soedan mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */