Prinses Máxima neemt boek over baarmoederhalskanker in ontvangst

Amsterdam, 1 maart 2013 - Wereldwijd overlijdt elke twee minuten een vrouw aan baarmoederhalskanker. Van deze vrouwelijke slachtoffers woont 85 procent in ontwikkelingslanden. Professor dokter Lex Peters van de Female Cancer Foundation heeft een simpele methode ontwikkeld waarmee duizenden vrouwenlevens kunnen worden gered. SOS Kinderdorpen is een samenwerking aangegaan met Lex Peters voor het Red Mijn Moeder-programma waardoor duizenden kinderen er niet alleen voor komen te staan.

In Nederland worden vrouwen vanaf hun dertigste verjaardag elke vijf jaar onderzocht op baarmoederhalskanker, kunnen meisjes vanaf hun twaalfde een vaccinatie krijgen tegen het virus dat deze kanker veroorzaakt. In derde wereldlanden zijn deze voorzorgsmaatregelen vaak te kostbaar. Daarom sterven nog jaarlijks duizenden vrouwen aan deze ziekte, waarvan het gros in ontwikkelingslanden leeft. Professor dokter Lex Peters heeft een simpele See & Treat-methode ontwikkeld, waarmee vrouwen gemakkelijk en goedkoop kunnen worden behandeld en de ziekte kan worden voorkomen.

Afgelopen dinsdag nam Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima het boek Een wereld zonder baarmoederhalskanker in ontvangst uit handen van Lex Peters. Voor het boek werd het internationale werk van de gynaecoloog in woord en beeld gevat. In het boek komen ook medewerkers aan het woord van SOS Kinderdorpen, die sinds 2011 samenwerkt met de Female Cancer Foundation (FCF) aan het Red Mijn Moeder-programma.

In september 2011 zijn artsen, verpleegkundigen en voorlichtingsmedewerkers van SOS Kinderdorpen uit Kenia, Ghana, Gambia, Zambia en Malawi getraind om de behandelmethode van Lex Peters uit te voeren. In tien medische centra van SOS Kinderdorpen wordt zijn See & Treat-methode toegepast. Met een oplossing van tafelazijn wordt de baarmoederhals aangestipt, waarna met het blote oog te zien is of er afwijkende cellen zijn die met vloeibare stikstof kunnen worden bevroren. De behandeling neemt niet meer dan tien minuten in beslag.

Dr. George Taitumu werkt als arts in het medisch centrum van het SOS Kinderdorp Nairobi in Kenia. Hij is zeer enthousiast over de methode van Lex Peters. “Iedereen met enige medische achtergrond zou die zou kunnen uitvoeren. Belangrijk is om vrouwen uit de sloppenwijken naar de kliniek te krijgen om zich te laten onderzoeken, omdat zoveel vrouwen daar besmet zijn met het HIV-virus. Van de vrouwen die besmet zijn met HIV, heeft dertig procent het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Onder vrouwen die geen HIV hebben, heeft vijf procent het virus.”

Het Red Mijn Moeder-programma streeft er in de komende drie jaar naar om 500.000 vrouwen te bereiken. Op de lange termijn wil SOS Kinderdorpen de methode van Lex Peters in al haar medische centra implementeren. Zodat moeders niet langer overlijden, en kinderen er niet alleen voor komen te staan.
---

Over SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 60 jaar in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, maar als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

De rol van de Nationale Postcode Loterij
De samenwerking Red Mijn Moeder is mogelijk gemaakt dankzij extra steun van de Nationale Postcode Loterij, waarvan SOS Kinderdorpen al jaren beneficiant is.  Naast de reguliere steun van de Nationale Postcode Loterij, bieden de extra trekkingen een mogelijkheid om nieuwe, innovatieve projecten of samenwerkingen op te zetten. SOS Kinderdorpen heeft samen met de Female Cancer Foundation een projectvoorstel voor Red mijn Moeder ingediend. De Nationale Postcode Loterij heeft gekozen dit project te financieren.

Meer informatie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Willemijn van Benthem, persvoorlichting SOS Kinderdorpen
020 – 5121 662 / 06 54 314 592
willemijn@soskinderdorpen.nl


 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Prinses Máxima neemt boek over baarmoederhalskanker in ontvangst pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Persberichten / Prinses Máxima neemt boek over baarmoederhalskanker in ontvangst mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */