Kinderen groeien op familieliefde

Op donderdag 25 april start SOS Kinderdorpen de nieuwe fondsenwervende campagne met een opvallend lieve boodschap. SOS Kinderdorpen gaat namelijk op zoek naar De Liefste Familie van Nederland. Hoe zoet het ook klinkt, de achterliggende gedachte van deze campagne is wel degelijk urgent.

SOS Kinderdorpen gaat op zoek naar De Liefste Familie omdat de organisatie aandacht vraagt voor het immense belang van familieliefde. Recent wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat kinderen zich fysiek enmentaal niet goed ontwikkelen als ze géén familieliefde krijgen. Zo worden kinderen die jong in een weeshuis terechtkomen letterlijk minder lang, krijgen ze letterlijk een minder grote hoofdomvang met letterlijk kleinere en minder goed ontwikkelde hersenen dan kinderen die opgroeien in een (pleeg)gezin. Daarnaast worden bij kinderen in weeshuizen afwijkingen geconstateerd in hun hormoon- en cortisolhuishouding en lopen ze emotionele en psychische schade op waarvan de impact nog jaren kan voortduren.

De resultaten zijn schokkend, vooral omdat het wetenschappelijke onderzoek ook aantoont dat zodra kinderen uit een weeshuis worden opgenomen in een pleeggezin, ze alsnog een groeispurt maken – al halen ze de schade nooit meer helemaal in. Kinderen groeien dus letterlijk op liefde en aandacht. Een van de onderzoekers is professor Rien IJzendoorn uit Leiden, hij doet internationaal onderzoek naar het effect van gebrek aan liefde en aandacht bij
kinderen. Zijn conclusie is kort en bondig. ‘Als kinderen in een weeshuis terechtkomen, moeten ze zo snel mogelijk worden opgevangen in een pleeggezin’, verklaart hij.

In Nederland kennen we geen weeshuizen, hebben we voldoende pleegzorg om alleenstaande kinderen op te vangen. Maar wereldwijd staan 153 miljoen kinderen er alleen voor en moeten deze kinderen het dagelijks zonder liefde stellen. Daar zet SOS Kinderdorpen zich al meer dan zestig jaar voor in. Kinderen met probleemgezinnen worden geholpen door familieversterkende programma’s, kinderen zonder familie kunnen terecht in één van de 533 kinderdorpen wereldwijd. De kinderen worden opgevangen door SOS moeders die voor de kinderen zorgen alsof het hun eigen kinderen betreft, tot ze volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat laat ook het verhaal van de inmiddels in Nederland woonachtige Ceu (43) zien. Zij groeide vanaf haar derde levensjaar op bij een SOS moeder in een Portugees SOS kinderdorp en noemt het de redding van haar leven. Ze heeft dankzij SOS Kinderdorpen, zegt ze zelf, niet alleen veel mogelijkheden en kansen gekregen om zich goed te ontwikkelen, maar vooral ook een fantastische jeugd met liefde, gezondheid en vrolijkheid. Én een familie. ‘Een lieve moeder
en twintig broers en zussen waar ik ontzettend veel van hou.’

Over de actie
SOS Kinderdorpen is op zoek naar de liefste familie van Nederland en roept Nederlanders op een foto van de families te plaatsen op www.familiefotowedstrijd.nl. Wie de meeste stemmen vergaart, kan (gesponsorde) prijzen winnen, zoals een Canon camera, een familieweekend op een boerderijcamping Farmcamps, tickets voor Ouwehands Dierenpark en een fotoshoot van de familie.

Annemarie van Gaal (ambassadeur van SOS) met één van haar zoons
Annemarie van Gaal (ambassadeur van SOS) met één van haar zoons

 

Over SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 60 jaar in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen.

Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, maar als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Willemijn van Benthem, persvoorlichting SOS Kinderdorpen
020 5121 662 / 06 54 314 592 / willemijn@soskinderdorpen.nl

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderen groeien op familieliefde pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Persberichten / Kinderen groeien op familieliefde mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */