Jochem van Gelder bezoekt werk van SOS Kinderdorpen in Indonesië

Presentator diep geroerd door schrijnende situatie waarin kinderen opgroeien

BANDUNG, INDONESIË 22 november 2016 – Presentator Jochem van Gelder bezocht Indonesië voor kinderontwikkelingsorganisatie SOS Kinderdorpen. Een confronterende en emotionele reis voor de familieman. “Ik denk niet dat er voor kinderen een meer verschrikkelijke plek is om op te groeien, dan de vuilnisbelt waar ik ben geweest.”

jochem van gelder vuilnisbelt indonesie sos kinderdorpenSinds oktober is Jochem van Gelder ambassadeur voor van SOS Kinderdorpen. Om het werk van de organisatie te leren kennen, bezocht hij verschillende projecten in het Indonesische Bandung. Zo was hij in een kinderdorp waar kinderen zonder ouders of familie liefdevol worden opgevangen in een SOS familie. Ook bezocht hij een grote vuilnisbelt waar kinderen tegen een schamele beloning plastic verzamelen. “Toen ik daar aankwam, viel de indringende geur me het meeste op. Werkelijk ongekend, die stank. Toen ik beter om me heen keek, zag ik dat op de uitgestrekte vlakte van vuilnis en rotzooi een enorme hoeveelheid mensen rondliepen.”
 

Kinderdromen

Met een lokale medewerker van SOS Kinderdorpen liep Jochem van Gelder de vuilnisbelt op om met de kinderen te praten die daar elke dag weer werken om hun ouders te helpen inkomen te verdienen. “Ik wist niet wat ik zag toen we de vuilnisbelt beklommen en dichterbij kwamen. Het waren kinderen die daar tussen alle gorigheid plastic aan het peuteren waren. Wat was dat een confronterend. Want als je aan die kids vraagt wat ze later willen worden dan krijg je dezelfde antwoorden als hier in Nederland. Ze dromen ervan piloot of dokter te zijn, of zelfs een voetballer zoals Messi. En je weet gewoon dat het voor die kinderen bijna onmogelijk zal zijn om die droom te verwezenlijken. Ik denk niet dat er voor kinderen een meer verschrikkelijke plek is om op te groeien, dan op deze vuilnisbelt.”

 

Familieman in hart en nieren

Jochem van Gelder is zelf vader van drie zoons. De missie om kinderen een liefdevolle familie te geven ligt dan ook dicht bij zijn hart. “Ik ben een echte familieman. Het werk van SOS Kinderdorpen raakt me daarom enorm, de situaties waarin de kinderen moeten leven daar zijn afschuwelijk. Elk kind heeft een lieve familie nodig om op te kunnen bouwen. Ik vind het geweldig dat ik als ambassadeur daar een bijdrage aan kan leveren. Ieder kind heeft het zijn of haar dromen na te streven en te beginnen met goede kansen in het leven. En dat begint bij een liefdevol thuis. Wat een kind leert, geeft het door.”

jochem van gelder kinderdorp lembang sos kinderdorpen
jochem van gelder tijd voor max sos kinderdorpen

 

Aan tafel bij Omroep MAX

Op maandag 21 november schoof Jochem van Gelder samen met SOS directeur Margot Ende aan tafel bij Omroep MAX. Daar sprak hij met presentatoren Daphne Bunskoek en Sybrand Niessen over zijn ervaringen in Indonesië. SOS Kinderdorpen riep daarbij de kijkers op om de organisatie te steunen. De uitzending was zeer succesvol, zei Margot Ende. “De resultaten overtroffen onze verwachtingen.”

 

Over SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen zet zich al 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis, en doet dat vanuit Nederland alweer 50 jaar. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, maar als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl


Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Fotografie: Erwin van den Berg (rechtenvrij te gebruiken, wel naam fotograaf noemen) Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Willemijn van Benthem, SOS Kinderdorpen via willemijn@soskinderdorpen.nl.

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Jochem van Gelder bezoekt werk van SOS Kinderdorpen in Indonesië pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Persberichten / Jochem van Gelder bezoekt werk van SOS Kinderdorpen in Indonesië mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */