Gebrek aan familieliefde leidt tot lager IQ bij kinderen

SOS Kinderdorpen vraagt op Wereld Familie Dag aandacht voor belang liefdevolle familie

Maandag 13 mei, Amsterdam – Woensdag 15 mei is het opnieuw Wereld Familie Dag, internationaal uitgeroepen door de Verenigde Naties. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de onmisbare waarde van familieliefde. Gevoelsmatig al logisch, maar ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gebrek aan familieliefde grote schade toebrengt aan kinderen, zoals een lager IQ, stagnerende groei en gedragsproblemen. Deze schade kan geheel of gedeeltelijk worden ingehaald door opvang in een liefdevolle familie. SOS Kinderdorpen herkent dit bij de kinderen die zij opvangt in SOS families.

Specifieke gevolgen van gebrek aan familieliefde zijn onder meer minder lengte, lager gewicht, kleinere hoofdomvang, gebrek aan empathisch vermogen, vervroegde puberteit en meer kans op drugsverslaving, werkeloosheid en betrokkenheid bij geweldsmisdrijven. Zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder een internationaal onderzoek van professor Rien van IJzendoorn, verbonden aan de Universiteit van Leiden.*

Herstel bij opvang in liefdevolle familie
Hoe langer een kind lijdt aan gebrek aan familieliefde, hoe meer schade wordt aangericht. Van IJzendoorn pleit er dan ook voor om deze kinderen zo snel mogelijk te laten opnemen in liefdevolle families, het liefst in eigen land. De kinderen vertonen dan vrijwel direct een substantieel herstel van onder andere fysieke groei (met name lengte en gewicht), vermogen tot hechting en de ontwikkeling van het denkvermogen en gedrag. Ook rekening houdend met eventueel verbeterde voeding en medische zorg, zijn de effecten van de toegenomen familieliefde nog steeds aantoonbaar.

Bevestiging uit praktijk
SOS Kinderdorpen vangt al bijna 65 jaar kinderen op die het moeten stellen zonder familieliefde. Zij zien dat kinderen na opvang in een liefdevolle familie opbloeien, weerbaar worden en uitgroeien tot zelfstandige volwassenen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en anderen. Dat wordt ook onderschreven door het interne onderzoek Tracking Footprints dat SOS Kinderdorpen regelmatig uitvoert om de eigen zorg te kunnen monitoren en waar nodig te verbeteren. Hierin worden oud-SOS kinderen rond hun 28e jaar gevraagd naar hun welzijn. Een van de deelonderzoeken wijst uit dat circa 80% van de ondervraagden een eigen gezin en baan heeft, tevreden is met zijn bestaan, zichzelf en zijn gezin kan onderhouden en met positieve gevoelens terugkijkt op zijn jeugd. De respondenten ervaren hun SOS gezin als een familie. Het merendeel heeft nog steeds veelvuldig en goed contact met zijn SOS broers en zussen en SOS moeder.

Fotowedstrijd De Liefste Familie van Nederland
Wereldwijd zijn er zeker 153 miljoen kinderen die niet meer kunnen terugvallen op familie of die hun familie dreigen kwijt te raken door ziekte, oorlog of armoede. Voor hun is snelle opvang in een liefdevolle familie noodzakelijk. In Nederland zijn al veel liefdevolle families. Om aandacht te vragen voor de
153 miljoen kinderen die er alleen voor staan is SOS Kinderdorpen op zoek naar De Liefste Familie van Nederland. Iedereen kan een foto van zijn familie plaatsen op www.familiefotowedstrijd.nl. Degene met de meeste stemmen op zijn foto kan (gesponsorde) prijzen winnen.
* Zie ook onderzoeken van de University of Minnesota en de University of California (UCLA).

Over SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al bijna 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, maar als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

Voor meer informatie over de wetenschappelijke onderzoeken kunt u kijken op:
www.soskinderdorpen.nl/onderzoek


Voor overige informatie, beeldmateriaal en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:
Anouk Sulter, persvoorlichting SOS Kinderdorpen
020 - 5121 662 / 06 54 314 592 / anouk@soskinderdorpen.nl

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Gebrek aan familieliefde leidt tot lager IQ bij kinderen pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Persberichten / Gebrek aan familieliefde leidt tot lager IQ bij kinderen mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */