Verhalen uit Kavre - Nepal

Een 17 jaar oude moeder en haar 3 maanden oude dochtertje waren thuis in Sindhupalchowk toen de aardbeving Nepal trof. Haar man probeerde hen te bevrijden, maar een nabeving zorgde ervoor dat het huis volledig instortte. Uiteindelijk werden ze door familieleden gered. Ze hebben gebroken ledematen, maar hun baby is in orde. "De wieg heeft haar leven gered. De eerste drie dagen heb ik koekjes gekauwd en zacht gemaakt, zodat ik die aan mijn dochtertje kon geven. Er was verder niks te eten, waardoor ik mijn kind niet meer zelf kon voeden. Mijn kind huilde van de honger.

In de noodopvang krijgen we drie maaltijden, onderdak en medicijnen. Ik kan daardoor gelukkig weer borstvoeding geven. De SOS medewerkers houden ons goed in de gaten." 

 

''Waar was jij toen ik helemaal alleen was?''
Sujal is 2,5 jaar. Hij was samen met zijn moeder thuis toen de aardbeving Nepal verwoestte. Het huis stortte in. Zijn moeder was op slag dood. Sujal was gewond en kon zich niet bewegen onder het puin. Anderhalve dag heeft hij naast haar gelegen, zonder voedsel of water, voordat hij gered werd. Zijn twee oudere broers die buiten aan het spelen waren, waren in paniek weggerend. Na drie dagen is Sujal naar het SOS noodhulpkamp verplaatst. Zijn been is verbrijzeld.
Als hij wakker wordt, roept hij om zijn moeder. Wanhopig huilend.

Zijn vader, die inmiddels Nepal bereikt heeft, rent naar binnen. "Waar was jij toen ik helemaal alleen was", vraagt hij aan hem. Het breekt vader Raju's hart, hij was in het buitenland aan het werk tijdens de aardbeving. "En ik moet terug, want anders heb ik geen geld om mijn drie zonen te voeden. Maar wie moet er voor hen zorgen?" Sujal komt uit Sindhupalchowk, één van de zwaarst getroffen gebieden in Nepal. Een derde van de mensen in het SOS noodkamp is kind.


105 jaar oud slachtoffer
Een 105 jaar oude vrouw, waarschijnlijk één van de oudste vrouwen van de wereld als haar leeftijdsclaim waar is, ligt op een stretcher in het noodkamp in Kavre. SOS vrijwilligers zorgen voor haar. Ze vertelt dat ze twee grote aardbevingen heeft meegemaakt in Nepal, deze en die van 80 jaar geleden. En dat deze laatste aardbeving veel gevaarlijker was dan die in de jaren '30. "Deze beving duurde veel langer. Het was enger." Waar ze hierna naartoe moet? Ze weet het niet meer. Haar dorp in het Sindhupalchowk district is verwoest.


Beeld en quotes Zisjhaan Akbar Latif

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Verhalen uit Kavre - Nepal pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Verhalen uit Kavre - Nepal mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */