Van SOS kinderdorp tot Olympisch dorp

Samen met haar voetbalteam 'The Mighty Warriors' zal de Zimbabwaanse Mavis Chirandu, oud SOS kind, deelnemen aan de Olympische Spelen.

         

Als dreumes van een jaar of 1 werd Mavis moederziel alleen gevonden door een voorbijganger. Hij ontfermde zich over het meisje en bracht haar naar kinderdorp Binduru. ”Ik ben zo dankbaar dat ik een familie heb gekregen,” vertelde ze laatst in een interview.
 
Terwijl ze opgroeide speelde ze vaak voetbal met haar broers en zussen. En toen ze naar school ging, voetbalde ze in het Herman Gmeiner Primary School team. Haar speciale talent viel op: “In klas 5 werd duidelijk dat ik goed was in voetbal, ik was toen 11,” herinnert ze zich.

In 2010 deed het schoolteam mee aan een competitie waar zij direct opviel vanwege haar supertalent.Diverse nationale coaches motiveerden haar om serieus te gaan trainen en dat deed zij met als gevolg dat zij op haar 17e werd gevraagd voor het Nationale Jeugdteam.
 
Grundy Mhike was assistent-coach van het SOS kinderdorpen team in 2010 en herrinnert zich het team als een heel goed team. “Niet iedereen had het talent om op nationaal niveau te spelen. Behalve Mavis. “Mavis is een hele harde werker, een geboren dribbelaar en ze heeft het lef te scoren,” vertelt Grundy.
 
Helemaal klaar voor Rio

Op haar 19e werd Mavis captain van haar team en speelde ze internationale wedstrijden in Duitsland en Egypte. Om de twee dagen reisde ze naar Harare om te trainen en overnachtte dan vaak in het clubhuis omdat het te laat was om terug te reizen naar het kinderdorp.
Tegenwoordig woont zij in Harare en speelt ze in de eerste divisie en in het nationale damesteam van Zimbabwe. Mavis heeft iinmiddels diverse internationale wedstrijden gespeeld in acht landen en is helemaal klaar voor Rio: "Ik kijk ernaar uit om met de Mighty Warriors tijdens de Olympics te spelen; het zal niet makkelijk zijn, maar ik vertrouw op mijn spel en kunnen,” vertelde zij de Daily News Zimbabwe.


Inpiratiebron voor meisjes

Ook al is Mavis nu beroemd in Zimbabwe, de relatie met haar SOS familie is nog steeds sterk. Rocky Munyanyi, SOS programmadirecteur in Bindura, noemt Mavis een inspiratiebron voor alle meisjes die opgroeien in een SOS familie.
Edwin Magosvongwe, SOS youth leader in Bindura staat versteld van wat ze heeft bereikt. “Ze is erg vastberaden en gefocussed. In de afgelopen jaren is Mavis een rolmodel geworden door alles wat ze heeft bereikt. Iedereen thuis in het kinderdorp is enorm trots op haar. Ze blinkt uit op een gebied dat werd gedomineerd door mannen en dat heeft ze knap gedaan.”

Mavis blijft kalm onder de aandacht, maar heeft een duidelijke droom: "Zolang ik mij kan herinneren wil ik voetballen. Mijn droom is om professioneel voetbalster te worden en te spelen voor clubs als de Liverpool Ladies en Arsenal L.F.C."

Wij hopen van harte dat haar droom uitkomt en wensen haar heel veel succes in Rio! 

Voorrondes
6 augustus: Canada - Zimbabwe (21.00 uur)
9 augustus: Australië - Zimbabwe (21.00 uur)

                                                       

Lees hier Mavis' ervaringen in Rio
 Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan!

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Van SOS kinderdorp tot Olympisch dorp pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Van SOS kinderdorp tot Olympisch dorp mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */