Ebola: Saye en Blessing verloren hun ouders

In West-Afrika is de grootste ebola epidemie ooit uitgebroken. Er zijn inmiddels meer dan 13.500 mensen besmet en het dodental staat volgens de WHO bijna op 5.000*. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de noodtoestand afgekondigd. Getroffen landen zijn Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria. 

21 oktober - Saye en Blessing verloren hun ouders
Blessing en Saye zijn pas 10 jaar oud en verloren deze maand hun ouders aan ebola. Saye´s moeder en oudste zus overleden waar hij bij was. Van alle kinderen in een plaatselijke kinderopvang, waren zij de enigen die niet bij andere familieleden terecht konden. Helemaal alleen bleven ze achter. 

Ze zijn niet de enigen… Zo’n 4.000 kinderen in Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn verweesd geraakt door de ebola-epidemie. Ondanks hun verlies, verdriet en angsten, gaat het langzaamaan steeds een beetje beter met de kindjes. Ze spelen met andere kinderen en vertellen hun verhaal om het een plekje te kunnen geven. 

Saye gelooft dat er een reden is dat hij overleeft. Hij draagt een T-shirt met de tekst ‘I’ll be famous’. Een shirt waar hij aan vastklampt omdat hem dat kracht geeft en een doel in zijn jonge leven. ‘Zeker als ik straks mijn school heb afgemaakt! Ik wil gewoon niet dat deze situatie waar ik nu in zit me tegenhoudt in wat ik wil worden als ik groot ben. Ik wil er alles aan doen om mijn ouders trots op me te laten zijn.’ In de afgelopen weken zijn Saye en Blessing erachter gekomen dat ze familie zijn: neef en nicht. Een schrale maar belangrijke troost. Blessing: “Nu ik weet dat ik een neefje heb, wil ik voor altijd samen blijven! Ik zal voor hem zorgen en samen met hem leren.”     

Weeskinderen opvangen
SOS Liberia zal de kinderen die door ebola hun ouders hebben verloren of dreigen te verliezen, opvangen. "In tijdelijke SOS opvangcentra geven we hen gezond eten en basis voorzieningen", aldus George Kordahi, directeur bij SOS Liberia. “Vanuit deze centra proberen we familieleden op te sporen. Voor kinderen die we niet kunnen herenigen zoeken we een lange termijn oplossing." 

Ook de BBC rapporteerde onlangs over de kinderen in Guinee, Sierra Leone en Liberia die hun ouders hebben verloren aan het ebola virus. Kinderen die nu -in tegenstelling tot wat ze het meest nodig hebben- niet worden opgevangen en getroost door familie of de gemeenschap, maar zelfs worden gemeden uit angst dat men zelf besmet raakt. 

* Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), 31 oktober 2014

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Ebola: Saye en Blessing verloren hun ouders pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Ebola: Saye en Blessing verloren hun ouders mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */