Eerste hulp in Nepal

update april 2015

Omdat we al zo lang actief zijn in Nepal, konden we direct na de aardbeving in actie komen. Er is door de lokale overheid een kamp opgezet in SOS kinderdorp Kavre, waar we eerste hulp verlenen en voedsel en water uitdelen. Daarnaast is het SOS kinderdorp Jorpati omgebouwd tot kamp waar eerste hulp wordt verleend en waar tenten zijn opgezet voor families om te overnachten. De SOS moeders bereidden voedsel om uit te delen aan alle slachtoffers.

Kindvriendelijke ruimtes
Ook zijn er binnen een paar dagen zogeheten child-friendly spaces, kindvriendelijke ruimtes, opgezet. In deze speciale ruimtes kunnen kinderen in een veilige omgeving spelen, leren en krijgen ze psychosociale zorg, voeding, medische hulp en kleding. De child-friendly spaces zijn opgezet op bestaande plekken in de gemeenschap, waar alle kinderen in nood toegang tot hebben. Ook kunnen ouders hun kinderen daar gedurende de dag gerust achterlaten, zodat ze hun eigen zaken op orde krijgen of slachtoffers kunnen helpen. In totaal vangen we 1.100 kinderen op in 14 kindvriendelijke ruimtes.

Shankar Pradhananga, nationaal directeur SOS Nepal, vertelt: "Ouders en familieleden zijn heel blij dat hun kinderen veilig in onze kindvriendelijke ruimte kunnen verblijven, terwijl zij overdag het puin van de aardbeving ruimen." 

Families herenigen 
Onze mensen ter plaatse zorgen voor de kinderen die hun ouders of familie tijdelijk of permanent zijn kwijtgeraakt. Ze worden beschermd en er wordt voor ze gezorgd. Dat houdt in dat ze geregistreerd worden, dat er actief naar hun familie wordt gezocht en dat de kinderen - indien mogelijk - met hun verzorgers of familie worden verenigd.

Ook zal er gezorgd worden voor tijdelijk onderdak en alternatieve zorg, in het geval dat de kinderen dat nodig hebben. Zo heeft SOS kinderdorp Kavre de zorg voor acht verweesde kinderen op zich genomen. Zeven daarvan zijn hun ouders verloren door de aardbeving, de achtste is een meisje dat haar been gebroken heeft en waarvan haar moeder in het buitenland werkt. Zolang het onduidelijk is of de moeder voor haar kan zorgen, verblijft ze in het kinderdorp.

Steun voor de kinderen en hun families in Nepal
SOS kinderen, moeders en medewerkers zijn veilig en ongedeerd en de huizen in de kinderdorpen staan nog overeind. Maar voor veel Nepalezen is de situatie veel minder goed afgelopen. SOS Kinderdorpen is direct een internationale noodhulpactie gestart, waardoor we veel kinderen en families in Nepal kunnen helpen.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Eerste hulp in Nepal pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Eerste hulp in Nepal mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */