Eén jaar na tyfoon Haiyan

In de ochtend van 8 november 2013 richtte de sypertyfoon Haiyan enorme schade aan op de Filipijnen. Alleen al in de Tacloban regio werden duizenden huizen, scholen en bedrijven verwoest. Meer dan 6.300 mensen verloren hun leven door het natuurgeweld. SOS medewerkers waren vrijwel direct ter plaatse om noodhulp te bieden.

Nu, 1 jaar later, bieden we nog altijd hulp. Oscar Garol - dorpsdirecteur SOS kinderdorp Tacloban: "Op dit moment richten we ons op het geven van hulp die verder gaat dan het uitdelen van bijvoorbeeld voedselpakketten. We bieden duurzame hulp die daadwerkelijk een verschil maken in de levens van de getroffenen, zodat ze kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst." 

Wat hebben we het afgelopen jaar, mede dankzij jullie hulp, kunnen realiseren:

 • In het Kinship programma zorgen we op dit moment 125 kinderen. Het programma helpt kinderen die hun ouders/verzorgden hebben verloren door de tyfoon. Elk kind in het Kinship programma ontvangt van hun voogd een maandelijkse toelage om de kosten voor onderwijs, kleding, gezondheidszorg en andere dagelijkse kosten zoals transport en voedsel te dekken.
 • SOS Kinderdorpen neemt de volledige verantwoordelijkheid dat begin 2015 de 12 klaslokalen en andere essentiële faciliteiten van de Palanog 12 basisschool weer volledig zijn hersteld, zodat de kinderen weer beschikken over een veilige plek om te leren.
 • Het onderdeel huisopbouw richt zich op het bouwen van 550 huizen voor families in nood. De eerste families, zoals de Acosta familie, wonen inmiddels in hun nieuwe huis.
 • Tot nu toe hebben de kostwinners van meer dan 500 gezinnen in de hele Tacloban regio hun levensonderhoud opnieuw gestart door de hulp van het SOS levensonderhoud programma. Mensen die voor de tyfoon de kost verdiende met vissen, voorzien we van een boot. We investeren zo in hun toekomst, maar ook die van het dorp. 
 • Een week na de ramp was het eerste kindvriendelijk centrum een feit, nu zijn er elf centra in de regio Tacloban die zich het afgelopen jaar over 2.000 kinderen hebben ontfermd. Hier konden ze kind zijn: spelen, tekenen, muziek maken, dansen. Maar er werden ook therapeutische oefeningen gedaan waarbij kinderen door middel van bijvoorbeeld schilderen, muziek en het vertellen van verhalen, hun ervaringen konden delen.
 • Het kinderdorp in Tacloban is weer zo goed als opgebouwd. Het dorp is nu groter en beter dan voor de ramp, een veilige haven voor de kinderen. "Een kinderdorp zou geen kinderdorp meer zijn, zonder onze kinderen. Het was een mooie dag toen we allemaal terug naar onze huizen," aldus de dorpsdirecteur. 

Lees hieronder de updates die we gedurende het jaar hebben geplaatst.

16 mei 

Een half jaar geleden raasde supertyfoon Haiyan over de Filipijnen. Na directe noodhulp, zijn we nu in  de tweede en derde fase van ons programma aangekomen: het herenigen van families en investering in de wederopbouw.

Filipijnen_GlasvezelbodemDe resultaten van de afgelopen tijd op een rij:

 • Identificatie van kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt of hebben verloren, zodat we ze (hebben) kunnen herenigen dan wel een permanent onderdak (hebben) kunnen aanbieden
 • Op dit moment zitten er 81 kinderen in de zogenaamde Kinship Care programma's. Hierbij worden kinderen opgevangen door aanverwante familieleden. Met steun van het noodhulpprogramma kunnen zij voor de kinderen zorgen.
 • In de kustgebieden zijn vissersfamilies zwaar getroffen. SOS heeft 36 families ondersteund met de aanschaf van 18 milieuvriendelijke glasvezel vissersboten inclusief motoren en netten.
 • Om families zo snel als mogelijk weer economische onafhankelijk te laten zijn, heeft SOS Kinderdorpen geinvesteerd in de aanschaf van 29 fietstaxi's, 19 uitgebreide gereedschapskisten en vee.
 • We hebben 19 families geholpen bij het opzetten van hun verwoeste onderneming, zoals winkeltjes en restaurants.


14 januari 

Twee maanden na de rampzalige tyfoon op de Filipijnen, is hulp nog steeds hard nodig. Gelukkig zien we dat noodhulp werkt, dat het beter gaat met de families en kinderen. Langzaamaan bouwen ze hun levens weer op en herstellen kinderen van de traumatische ervaring.De resultaten van ons werk in de afgelopen maanden op een rijtje: 

 • Dagelijkse opvang van en zorg voor meer dan 2.000 kinderen in 11 SOS kindcentra.
 • Distributie van voedselpakketten aan vele honderden families in nood.
 • Psychologische ondersteuning aan kinderen en hun ouders.
 • 3 locaties zijn aangewezen om families te ondersteunen bij de wederopbouw van hun huis en leven en werk is hier gestart. Het gaat om 254 ernstig getroffen families in Palanog, 144 families in Magayai en 172 families in Bisleg. 
 • Voor iedere familie wordt een plan op maat gemaakt met het doel dat ze uiteindelijk in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Bijvoorbeeld door de aanschaf van visboten en -netten, vee of riksja's, de aanleg van landbouwgrond, of de opstart van een klein bedrijfje.
 • We zijn in overleg met het Ministerie van Onderwijs over de renovatie van 2 scholen.
 • Identificatie is gestart van kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt of hebben verloren zodat we families kunnen herenigen of indien nodig een permanent thuis kunnen bieden. 
Hulp is nog steeds hard nodig!

Ja, ik geef aan de Filipijnen

19 december

 • Onze noodhulp gaat onverminderd door: families worden geholpen met voedselpakketten, schoon drinkwater, medicijnen en kleding. 
 • Drie extra kindcentra zijn deze week geopend in de wijken Nula Tula, Salvacion en Satellite. In totaal kunnen we nu dagelijks meer dan 1.000 kinderen opvangen, begeleiden en voeden. 
 • Samen met lokale vrijwilligers en leraren helpen we bij de schoonmaak en heropbouw van deze wijken. 


10 december

 • We hebben nu 6 ruimtes waar we op dit moment per dag in totaal ongeveer 500 jongens en meisjes tot ongeveer 12 jaar opvangen. (capaciteit is 1200 kinderen, dagelijks neemt het aantal toe)
 • De kindcentra zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Vrijwilligers organiseren dan activiteiten voor de kinderen en zorgen voor voldoende gezond eten en drinken. 
 • De verpleegster uit ons kinderdorp leert de kinderen over hygiëne en behandelt kinderen tegen huidproblemen die ze hebben ontwikkeld door het vervuilde water en de continue rook.  
 • Kinderdorp Tacloban is deels hersteld en de kinderen die geëvacueerd waren naar kinderdorp Calbayog kunnen nu weer terug naar hun eigen huis. 
 • Het sociaal centrum naast kinderdorp Tacloban wordt ingericht als speciaal familiecentrum. Van hieruit gaan we families herenigen en versterken; zodat kinderen hun ouders weer terugvinden en families hun levens weer kunnen opbouwen. 22 november

In kinderdorp Tacloban zijn inmiddels 6 huizen helemaal schoongemaakt en opgeknapt om kinderen op te vangen. De andere huizen zijn te erg beschadigd en moeten nog gerenoveerd worden. Onze collega´s ter plaatse zijn bezig 8 kindvriendelijke ruimtes te creëren. 2 hiervan zijn al operationeel in de wijken Tigbao en Palanog in Tacloban: op beide locaties worden circa 50 kinderen overdag opgevangen en begeleid door een psycholoog en 3 sociaal werkers. De ruimtes zijn speciaal ingericht voor kinderen die door de situatie getraumatiseerd zijn. Kinderen die geen stap meer durven zetten zonder hun ouders. Ze zijn hier veilig en worden verzorgd zodat hun ouders overdag hun leven weer enigszins op orde kunnen krijgen.

In Tacloban zijn collega's ook hard bezig met ons sociaal centrum weer up and running te krijgen. Hier kunnen we families met circa 300 kinderen opvangen. Overdag krijgen de kinderen gezonde maaltijden en hun ouders ondersteunen we bij het weer opbouwen van hun levens. Tevens kunnen we van hieruit de families en kinderen uit ons familieversterkend programma zoeken die nu nog vermist worden. 

In het gemeentehuis van Tacloban hebben we een bureau waar ouders zich kunnen melden die hun kinderen in de storm zijn kwijtgeraakt. We houden hier een centrale administratie bij van kinderen die vermist zijn en kinderen die hun ouders kwijt zijn. In de hoop zoveel mogelijk families met elkaar te herenigen. Dagelijks hebben we overleg met UNICEF en Save the Children met het doel onze krachten te bundelen work om kinderen te beschermen. 

19 november

De reacties in Nederland zijn hartverwarmend! Zoveel mensen die meeleven met en geven aan de families en kinderen in de Filipijnen. Met deze hulp kunnen we veel doen om hen te helpen! Nu en bij de wederopbouw van hun levens. 


18 november

Onze noodhulpgoederen zijn aangekomen in kinderdorp Cebu, vlakbij het rampgebied. Een team van SOS medewerkers reist tussen Cebu en Tacloban om goederen te pakken, vervoeren en distribueren. Toch zijn er nog veel logistieke uitdagingen in het land die noodhulp van alle kanten bemoeilijken. Telefoonlijnen en internetverbindingen zijn nog niet hersteld wat communicatie en organisatie bemoeilijkt. Ook doet de elektriciteit het nog niet en is er gebrek aan brandstof waardoor het vervoer van goederen niet snel gaat.   

14 november

De stad Tacloban is vrijwel volledig verwoest. Huizen staan niet meer overeind. Er is geen elektriciteit en wegen zijn versperd. Het is een wonder dat de SOS familiehuizen hier nog overeind staan, hoewel ze beschadigd zijn en alle voorraden weg zijn gespoeld. De SOS kinderen uit kinderdorp Tacloban zijn veilig overgebracht naar kinderdorp Calbayog. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat drie voormalig SOS kinderen de tyfoon niet hebben overleefd. Meerdere SOS medewerkers en voormalig SOS kinderen zijn dakloos geraakt door de storm. Sommigen worden nog vermist. Ook weten we nog niet hoe het is met de 300 kinderen, jongeren en zorgverleners in onze familieversterkende programma’s. 
 

8 november

De tyfoon Haiyan trof het eiland Samar en Leyte, 600 km ten zuidoosten van hoofdstaf Manila. De storm kwam aan land in de oostelijke kuststad Tacloban. In het getroffen gebied liggen 2 SOS Kinderdorpen: Calbayog en  Tacloban. De SOS collega’s ter plaatse hebben ons laten weten dat enorme regen en windstoten nog steeds dreigend aanwezig zijn maar dat de SOS families en medewerkers veilig zijn. In ons opleidingscentrum in Calbayog boden we meteen onderdak aan ruim 30 families uit de omgeving.  


SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Eén jaar na tyfoon Haiyan pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Eén jaar na tyfoon Haiyan mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */