Toename vluchtelingen in Servië

17 augustus 2015

Ook in Servië neemt het aantal vluchtelingen sterk toe. Al 115.000 vluchtelingen (tot eind juli gemeten) passeerden de grens, waarvan 15.280 minderjarigen. Van deze kinderen en jongeren reisden 4.122 alléén, zonder volwassen begeleiders of ouders. Ook de groep jonge moeders en zwangere vrouwen wordt steeds groter. Deze vrouwen lopen – net als de alleenstaande kinderen - groot gevaar op misbruik, exploitatie en mensenhandel. Ze hebben geen geld of verblijfsplaats, geen voeding of medicijnen en zijn alles kwijtgeraakt. 

In het Servische Belgrado is een kindvriendelijk centrum opgezet waar twee docenten werken. Het centrum ligt aan de overkant van het trein- en busstation waar de meeste vluchtelingen uit Syrië, Pakistan, Irak en andere Afrikaanse en Aziatische landen verblijven. Zij wachten daar af hoe hun verdere reis naar het noorden gaat verlopen.

In de komende twee maanden delen we pakketten uit met babyvoeding, luiers en andere benodigdheden voor baby's en kleine kinderen, evenals dekens, regenjassen en hygiënepakketten voor vrouwen. Andere noodzakelijke behoeften zijn tenten en containers om in te wonen, verwarming voor de winter, douches, generatoren, wasmachines en drogers, voedsel en hygiënische producten, warme kleding en schoenen, maar ook toegang tot internet.


De 2-jarige Malik (betekent Engel) is samen met haar ouders op de vlucht van Baghdad, Irak. Het leven in Irak wordt met de dag zwaarder; kind ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Ze hopen Duitsland te bereiken.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer nieuws van SOS Kinderdorpen ontvangen? Meld je dan direct aan voor onze nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Toename vluchtelingen in Servië pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Toename vluchtelingen in Servië mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */