Tijdelijk nieuw kinderdorp Zuid Sudan

Voor de SOS families uit kinderdorp Malakal die zijn overgebracht naar Juba, wordt op het moment hard gewerkt aan een tijdelijk kinderdorp met familiehuizen. Op 20 minuten van het centrum, in het dorp Korok worden 11 familiehuizen geplaatst, plus twee jongerenhuizen en een onderkomen voor het personeel. 

Oplossing 
'We moesten een oplossing vinden voor de families’, zegt Wilhelm Huber van SOS Kinderdorpen Oost-Afrika. De families kunnen hier 12 tot 18 maanden wonen, tot er een nieuw kinderdorp gebouwd is. ‘Waar ze nu worden opgevangen, is het veilig. De kinderen gaan inmiddels ook weer naar lokale scholen; 28 naar de kleuterschool, 57 naar de basisschool en 12 naar de middelbare school. SOS moeder Nyanyul: “Het gaat al een stuk beter met de kinderen door de goede begeleiding en een veiliger omgeving.” 

Onzekerheid
Het is rustig in Juba, maar toch heerst er onzekerheid. De mensen zijn bang voor wat er kan gebeuren. ‘De situatie in Zuid Soedan is absoluut niet bevorderlijk voor het opvoeden van kinderen’, aldus Kiros Aregawi – project coördinator van SOS Zuid Soedan. ‘En het managen van ‘het dorp’ in Juba is een uitdaging doordat de families zo dicht op elkaar wonen. De ruimtes om te spelen zijn beperkt en als er ziekte uitbreekt, is dat moeilijk om te beheersen.’ 

Op de vlucht

Tijdens het geweld moesten de SOS kinderen uit Malakal halsoverkop vluchten voor hun leven. Het kinderdorp werd zwaar gehavend achtergelaten:


Op 18 februari 2014 nam SOS medewerker Isaac James 33 kinderen onder zijn hoede toen ze voor het geweld in kinderdorp Malakal moesten vluchten. Na een barre tocht over land én door de lucht konden de SOS families, moeders en kinderen, elkaar weer in de armen sluiten, een maand nadat ze elkaar voor het laatst hadden gezien. Isaac was op het juiste moment op de juiste plaats en redde de levens van de ruim dertig kinderen.

Lees hier zijn verhaal.  

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Tijdelijk nieuw kinderdorp Zuid Sudan pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Tijdelijk nieuw kinderdorp Zuid Sudan mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */