Syrische conflict gaat 5e jaar in

Het Syrische conflict gaat z'n 5e jaar in. De kinderen zijn nog steeds degene die het meest lijden onder deze ramp.

Humanitaire hulp
Terwijl het brute conflict in Syrië het vijfde jaar ingaat, hebben meer dan 12,2 miljoen mensen levensreddende humanitaire hulp nodig. Bijna vier miljoen Syriërs zijn naar een van de buurlanden gevlucht. Nog veel meer Syriëers zijn op de vlucht in eigen land. Ze hebbe huis en haard verlaten en moeten zien te overleven onder embarmelijke omstandigheden. Meer dan 200.000 mensen hebben de gewelddadige strijd niet overleefd.


"Te midden van de horror en wanhoop van het voortdurende conflict in Syrië, zijn het de kinderen en jongeren die het meest lijden. Zij worden vermoord, verwond, gemarteld, ontheemd en beroofd van hun recht op veiligheid, onderwijs en een toekomst. Velen verloren hun ouders. Uit cijfers van UNICEF blijkt dat meer dan 5,5 miljoen kinderen in Syrië op dit moment humanitaire hulp nodig hebben. Met de omvang van deze ramp, kunnen we gerust spreken van een ‘verloren generatie’. SOS Kinderdorpen en andere organisaties treden op, maar wat moet er gebeuren om dit schaamteloze lijden te stoppen?" - Richard Pichler - CEO SOS Kinderdorpen.

Noodhulp programma
Het eerste noodhulp programma van SOS Kinderdorpen in Syrië lliep van 2013 tot 2014. Daarmee steunden we meer dan 88.500 ontheemde Syrische kinderen. Er zijn 5.700 voedselpakketten verspreid en 16.000 schooltassen, 50.000 dekens en 65.000 winterjassen uitgedeeld. 


In 2014 startte de tweede fase van ons noodhulp programma. Daarmee willen we 26.000 kinderen helpen. 

Het plan bestond uit drie delen:

  • Tijdelijke schuilplaatsen: Op vier plaatsen tijdelijke schuilplaatsen voor kinderen die de zorg van hun ouders hebben verloren. Hier bieden we onderwijsondersteuning, welzijn, voeding, psychologische hulp en bescherming aan circa 1.000 kinderen voor de periode van een jaar. 

De eerste schuilplaats is geopend: de opening van de tweede staat gepland voor de eerste twee weken van april. Tot nu toe hebben we op deze manier al 74 kinderen geholpen. Een aantal van de kinderen die hier verblijft zijn gescheiden van hun ouder en familie. SOS probeert om hen te traceren en te herenigen. 

  • Kindvriendelijke centra: Deze centra bieden een veilige omgeving voor de kwetsbare en ontheemde kinderen. Zo willen we het sociale welzijn van 10.000 kinderen verbeteren voor een periode van een jaar. 

Momenteel zijn er drie kindvriendelijke centra werkzaam. Twee in Damascus, hier hebben we de laatste drie maanden bijna 1.400 kinderen van voedsel voorzien. En een in Aleppo, hier voorzien we 450 kinderen en 161 moeders van voedsel.

  • Voedselhulp programma: Met het verspreiden van voedselpakketten focussen we ons op kinderen. We verwachten 5.000 huishoudens (25.000 individuelen, inclusief 15.000 kinderen) te bereiken.

In Damascus zijn er al 1.000 voedselpakketten verspreid. De komende maanden gaan we ook pakketten uitdelen in Aleppo, Homs, Lattakia en het Tartous kustgebied. Ieder pakket voorziet een huishouden van voedsel voor tenminste twee maanden. 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Syrische conflict gaat 5e jaar in pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Syrische conflict gaat 5e jaar in mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */