Syrië: ernstig water tekort

Momenteel [september 2014] vallen er minder granaten en bommen op Aleppo, de grootste stad van Syrië, maar de bewoners van de stad hebben nu te maken met een andere bedreiging: watertekort. 

Volgens een bron van het waterschap in Aleppo, zijn meer dan twee miljoen mensen getroffen door het watertekort nadat drie van de vier centrale pompstations in de stad zijn stopgezet. Het water stopte niet alleen met stromen in gebieden van de overheid maar in praktisch iedere hoek van de stad.

Een humanitaire ramp
In recente foto’s uit de stad zie je kinderen die jerrycans en verschillende containers dragen. Maar het water dat zij vinden is vaak ongeschikt om te drinken en het verhoogd het risico op infecties en epidemieën. 

“De situatie rondom het watertekort omschrijft een humanitaire- en gezondheidsramp”, zegt een bron van het Syrische Rode Kruis. 

Dagelijks moet men psychisch strijden voor een enkele emmer water, waarbij inwoners duwen en trekken om bij de waterbron te komen. De prijs van 20 kubieke meter water is gestegen tot 20.000 SP, dat is ongeveer €116,47. 

Dagelijks staan er dan ook lange rijen met vrouwen en kinderen bij de fonteinen van Moskeeën, kerken en waterputten van de overheid. Zij vullen kleine containers zo groot als kookpannen, theepotten, plastic flessen en smalle vaten. Sommige mensen hebben wanhopig geprobeerd om zelf putten te graven. 


Reactie van SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen Syrië heeft twee oude waterputten in hun jongerenhuizen in Aleppo. In reactie op deze ramp heeft het SOS team ter plekke deze putten hersteld. Het water is getest en de kwaliteit is verzekerd. Het jongerenhuis fungeert nu als een distributiepunt van water. 

In de gebieden waar de waterputten liggen, bevinden zich zo’n 5.000 families waarvan 2.500 huis en haard hebben moeten verlaten. Meer dan 75% van deze mensen is kind. Deze groep mensen komt nauwelijks rond, laat staan dat zij de hoge waterprijzen kunnen betalen.

Om nog meer mensen in het getroffen gebied te helpen, heeft SOS Kinderdorpen Syrië een pick-up truck met bestuurder geregeld. Hij zorgt ervoor dat zieke en oudere mensen, die niet zelf in staat zijn om watercontainers te dragen, veilig drinkwater thuisbezorgd krijgen. 

Het SOS team in Aleppo verspreid momenteel dagelijks 18.000 tot 20.000 liter drinkwater aan mensen in nood. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer nieuws van SOS Kinderdorpen ontvangen? Meld je dan direct aan voor onze nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Syrië: ernstig water tekort pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Syrië: ernstig water tekort mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */