SOS werkt gericht aan jeugdwerkgelegenheid

Afrika kent de grootste jongerenpopulatie wereldwijd; er zijn 220 miljoen jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Deze jongeren worden onevenredig hard geraakt door werkeloosheid en werkende armoede. Met een verwachte verdubbeling van het aantal Afrikaanse jongeren in 2045, biedt de toekomst weinig rooskleurig perspectief wanneer er geen actie ondernomen wordt om de -diverse- problematiek aan te pakken.*

SOS steunt jongeren
Liefst 7 op de 10 jongeren in Afrika wordt geraakt door ‘werkende armoede’: ze hebben wel een baan, vaak in het informele circuit, maar verdienen daarmee onvoldoende om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Voor vrouwen is het vinden van een baan zo mogelijk nog lastiger, hun arbeidsmarktdeelname in deze regio ligt dan ook beduidend lager (32%) dan die van mannen.* Dit samen genomen maakt dat de tijd daar is om gericht te werken aan jeugdwerkgelegenheid. Anders wordt het een uitdaging om een aantal van de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor 2030 te behalen: SDG 1- geen armoede, SDG 8- goede banen en economische groei en SDG 10- verminderde ongelijkheid.

SOS Kinderdorpen speelt in op deze problematiek door actief jongeren te ondersteunen en daarmee bij te dragen aan deze SDG’s. Onder meer met jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s als Next Economy, YouthCan! en Sangue Novo. Maar ook door jongeren en het bedrijfsleven, de academische wereld en/of de dienstverlenende sector samen te brengen, zoals van 22-24 augustus in Addis Ababa, Ethiopië.
Jeugdwerkgelegenheid_Sangue Novo_Mauria
Jeugdconferentie
150 jongeren uit 47 Afrikaanse landen kwamen hier samen op de Pan-African Youth Empowerment (PAYE) conferentie, die werd georganiseerd door SOS Kinderdorpen en de Afrikaanse Unie.
 
“Vandaag de dag gaan jongeren in Afrika een onzekere toekomst tegemoet. Het ontbreekt ze aan kansen en de mogelijkheid om potentieel te realiseren”, aldus Norbert Meder, CEO van SOS Children’s Villages International. “De jongeren die meedoen aan deze conferentie hebben een duidelijke boodschap: er moet actie ondernomen worden om ervoor te zorgen dat jongeren de mogelijkheid krijgen om kansen te creëren en een baan te vinden.

Albert Muchanga, de Commissaris van Handel en Industrie van de Afrikaanse Unie, was ook aanwezig op het evenement en keek uit naar de uitkomsten: ‘‘Deze driedaagse conferentie geeft jullie, de jeugd, de stem en kracht om bij te dragen aan de transformatie, om uitdagingen in kansen te veranderen. Jullie kennen je potentieel. Wij moedigen jullie aan dit potentieel te realiseren.”

Call for action
De conferentie leidde tot een set van uitkomsten die de aanwezige jongeren naar aanleiding van de bijeenkomsten en discussie hebben opgesteld. Daaronder een call for action gericht aan de overheden, niet gouvernementele organisaties, corporaties en de jongeren zelf. De outcome statement werd gepresenteerd door Winnifred Johnson, een jonge vrouw uit Nigeria, die benadrukte dat de jonge mensen in Afrika het in zich hebben om de uitdagingen van jeugdwerkgelegenheid en het sorteren van verandering, het hoofd te bieden. “Ondanks alle problemen en strijd die jonge mensen in Afrika ondergaan: er is altijd een licht aan het eind van de tunnel. Wij geloven dat Afrika zal rijzen en schitteren, gedreven door haar jongeren.”

 
*)bron: www. ILO.org

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS werkt gericht aan jeugdwerkgelegenheid pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS werkt gericht aan jeugdwerkgelegenheid mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */