SOS Kinderdorpen start noodhulpprogramma voor Rohingya

26 oktober 2017 - Meer dan 500.000 Rohingya zijn sinds eind augustus 2017 vanuit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Gevlucht voor ongekend geweld. Overlevenden die na een barre tocht de vluchtelingenkampen in Bangladesh weten te bereiken, verhalen over de absolute horror: kinderen en families die in koele bloeden worden vermoord, verkrachtingen van meisjes en vrouwen, complete dorpen die in as worden gelegd.

Rohingya jongetje in emmer - noodhulp SOS Kinderdorpen in BangladeshRohingya jongetje in emmer op de vlucht voor geweld - noodhulp SOS Kinderdorpen in Bangladesh
Op de vlucht naar veiligheid belanden de Rohingya’s in overvolle vluchtelingenkampen in Bangladesh waar de omstandigheden bar zijn. Er is een te kort aan alles; onderdak, voedsel, medische assistentie en schoon water, de veiligheid van vooral kinderen is in het geding. Naar schatting 14.000 kinderen zijn (ernstig) ondervoed of ziek, meer dan 1.400 kinderen zijn in de chaos hun ouders kwijtgeraakt of verloren. Zonder directe noodhulp maken zij geen schijn van kans.

“Kinderen moeten bergen over en rivieren doorwaden om de vluchtelingenkampen te bereiken. En als ze hier zijn, is de zon ongenadig, zijn de regenbuien extreem en is de kans groot dat ze geen onderdak hebben. De kampen zijn overbevolkt en vele kinderen zijn alleen en daarmee enorm kwetsbaar.” - SOS medewerker in vluchtelingenkamp in Bangladesh.

Noodhulpprogramma Rohingya kinderen en families

Het noodhulpprogramma gaat zich richten op:

  • Het opzetten van vijf kindvriendelijke ruimtes waar kinderen in veiligheid kunnen spelen, leren en traumazorg ontvangen.

  • Speciaal voedsel  voor ondervoede kinderen en controle op hun gezondheid.

  • Basis medische zorg, vaccinaties en doorverwijzingen voor gespecialiseerde medische hulp

  • (Medische) assistentie voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

  • Hulp bij traumaverwerking

  • Maaltijden en drinkwater voor families

Achtergrond geweld Rohingya

De brute onderdrukking van en het racistische en religieuze geweld tegen de Rohingya -volgens de Verenigde Naties één van de meest vervolgde minderheden wereldwijd- zijn van alle tijden.  De huidige vluchtelingenaantallen komen bovenop de honderdduizenden vluchtelingen die eerder vanuit de staat Rakhine de grens met Bangladesh over trokken.

SOS Kinderdorpen in Bangladesh

SOS Kinderdorpen is sinds 1973 actief in Bangladesh, waar we kwetsbare kinderen en gemeenschappen steunen. De vluchtelingenkampen Kutupalong en Balukhali waar SOS het noodhulpprogramma gaat opstarten liggen op ca. 200 km van Chittagong waar SOS een kinderdorp, jongerenhuis en andere programma’s heeft. Van hieruit wordt het noodhulpprogramma gecoördineerd. 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS Kinderdorpen start noodhulpprogramma voor Rohingya pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS Kinderdorpen start noodhulpprogramma voor Rohingya mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */