SOS start noodhulpactie in zwaar getroffen Nepal

Vandaag is Nepal getroffen door de zwaarste aardbeving in 80 jaar, heeft inmiddels ruim 1000 levens opgeëist. De humanitaire gevolgen zijn naar verwachting enorm, vooral de kinderen zijn kwetsbaar in deze noodsituaties. SOS Kinderdorpen komt direct in actie om hulp te bieden aan kinderen en hun families.

Doneer nu

SOS Kinderdorpen werkt sinds 1970 in Nepal, en heeft in de afgelopen decennia kinderdorpen, familieversterkende programma's en scholen opgezet. SOS kinderen, moeders en medewerkers zijn veilig en ongedeerd, de huizen in de kinderdorpen staan nog overeind. Maar voor veel Nepalezen wonend in de dichtbevolkte omgeving van hoofdstad Kathmandu, heeft de aardbeving voor grote nood gezorgd.
 
Kinderen die er alleen voor staan 
SOS Kinderdorpen is onmiddellijk een noodhulpactie gestart. Zo zorgen onze mensen ter plaatse voor de kinderen  die hun ouders of familie tijdelijk of permanent zijn kwijtgeraakt. Ze zullen worden beschermd en er zal voor ze worden gezorgd. Dat houdt in dat ze geregistreerd worden, dat er actief naar hun familie wordt gezocht en dat de kinderen - indien mogelijk - met hun verzorgers of familie worden verenigd. Ook zal er gezorgd worden voor tijdelijk onderdak en voor alternatieve zorg, in de gevallen dat de kinderen dat nodig hebben.

Kinderen die zorg nodig hebben 
Voor kinderen die direct en indirect geraakt zijn door de aardbeving, worden door SOS Kinderdorpen zogenoemde child-friendly spaces opgezet. Dit zijn kindvriendelijke ruimtes waar de kinderen in een veilige omgeving kunnen spelen, leren, maar waar ze ook psychosociale zorg, voeding, medische hulp en kleding krijgen. Deze ruimtes worden opgezet door SOS, op bestaande plekken in de gemeenschap, waar alle kinderen in nood toegang tot krijgen. En waar bijvoorbeeld ouders hun kinderen gedurende de dag kunnen laten spelen en laten verzorgen, zodat ze hun eigen zaken een beetje op orde krijgen of anderen kunnen helpen. 

Edwin Smelt, lid van de Raad van Toezicht van SOS Nederland die recent de programma's van SOS heeft bezocht, maakt zich ernstige zorgen. ‘Nepal is straatarm, heeft geen toegang tot natuurlijke havens en is altijd al zeer afhankelijk van hulp. Het landen met een vliegtuig was al lastig toen het in goede staat was, laat staan als daar zo’n grote natuurramp heeft plaatsgevonden. Gelukkig kunnen we als SOS Kinderdorpen hulp bieden aan getroffen kinderen en families.’


Steun de kinderen en hun families
 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS start noodhulpactie in zwaar getroffen Nepal pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS start noodhulpactie in zwaar getroffen Nepal mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */