SOS Kinderdorpen start noodhulp in Haïti na orkaan Matthew

11 oktober 2016 - In de vroege ochtend van 4 oktober trof orkaan Matthew de zuidwestkust van Haïti, het armste land van het Zuidelijk Halfrond. Er werden windsnelheden gemeten van 230 kilometer per uur. Dit zorgde samen met hevige regenval voor een spoor aan vernielingen, overstromingen en landverschuivingen. Volgens de VN zijn 1,1 miljoen Haïtianen getroffen en hebben minstens 350.000 mensen behoefte aan directe noodhulp. Ziektes als cholera grijpen snel om zich heen. Daarom start SOS Kinderdorpen met het bieden van noodhulp in Haïti.

Kinderdorp en school van SOS Kinderdorpen in Haïti beschadigd na orkaan Matthew

Noodhulpprogramma SOS Kinderdorpen in Haïti

Omdat 350.000 mensen dringend hulp nodig hebben start SOS Kinderdorpen vanuit haar bestaande faciliteiten zo snel mogelijk met noodhulp. De focus ligt daarbij op:

  • Distributie van voedsel, drinkbaar water en hygiënekits aan kwetsbare families.
  • Opzetten van kindvriendelijke ruimtes voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Op deze dagopvang kunnen ze weer even onbezorgd kind zijn en krijgen ze een voedzame maaltijd. Deze kindvriendelijke ruimtes stellen de ouders tevens in staat om te werken of te starten met de wederopbouw van hun huis.
  • Reconstructie van de SOS basisschool en de familiehuizen in kinderdorp Les Cayes.
  • Reparaties aan de buurthuizen in Bord de Mer, Bourjolly en Tikok.
  • Reparaties aan de scholen die SOS Kinderdorpen had gebouwd in het zuiden van Haïti (in Sudre, Leger, Guilgaud, Tellier) na de aardbeving van 2010.

Kinderen in onze programma's in Haïti

We zijn blij dat we kunnen melden dat alle kinderen en families in onze programma’s ongedeerd zijn gebleven. Er zijn wel meldingen van wateroverlast en schade aan de daken van SOS woningen en de SOS school in Les Cayes. SOS Kinderdorpen Haïti had voorzorgsmaatregelen getroffen om de veiligheid van de kinderen in onze zorg te waarborgen en via gemeenschapshuizen en sociale centra mensen in de gemeenschappen geïnformeerd om voorbereidingen te treffen.

Noodhulp na aardbeving in Haïti

In 2010 was SOS Kinderdorpen één van de organisaties die direct in actie kwam na de verwoestende aardbeving. Door de solide bouwstijl was het kinderdorp na de aardbeving het enige bouwwerk in de omgeving dat ongeschonden was gebleven. Het diende toen als noodopvang voor getroffen kinderen en families uit de omgeving.

SOS Kinderdorpen in Haïti

Al sinds 1978 is SOS Kinderdorpen actief in Haïti. Er zijn op het eiland drie kinderdorpen, vier jongerenhuizen, vier SOS basisscholen, twee beroepsopleidingen en vier SOS Sociale centra van waaruit we families in de gemeenschap ondersteunen met de familieversterkende programma’s.

Lees ook:
SOS Kinderdorpen in Haïti treft voorbereidingen voor Orkaan Matthew
Orkaan Matthew in Haïti: families en kinderen in onze programma's ongedeerdAanmelden nieuwsbrief

Wil je het laatste nieuws van SOS Kinderdorpen over onder andere onze hulp in Haïti ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS Kinderdorpen start noodhulp in Haïti na orkaan Matthew pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS Kinderdorpen start noodhulp in Haïti na orkaan Matthew mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */