SOS zet zich in voor Sierra Leone na verwoestende modderstromen

Op 14 augustus, leidde zware stormen, overstromingen en modderstromen tot een ravage in verschillende buurten rondom de hoofdstad Freetown. De ramp resulteerde in meer dan 300 doden en gewonden. Meer dan 3000 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. Volgens de burgemeester van Freetown hebben reddingswerkers inmiddels 270 lichamen geborgen. Reddingsoperaties zijn nog steeds in volle gang. Er wordt gevreesd voor nog meer doden en gewonden.

Impact van de overstroming op het SOS kinderdorp en de programma’s
Op dit moment is bekend dat de ramp geen impact heeft gehad op het kinderdorp en de faciliteiten en dat er geen kinderen zijn getroffen. Wel is bekend dat twee van de 68 meisjes die in het SOS jongerenprogramma zitten ernstig zijn getroffen door de overstroming. Eén van hen is al haar bezittingen kwijtgeraakt. SOS Kinderdorpen heeft ervoor gezorgd dat het meisje de komende tijd in een jeugdhostel terecht kan. Ook geeft SOS haar financiële ondersteuning om kleding en eten te kopen en krijgt zij psychosociale steun.
 
Veel kinderen in Freetown
Vanwege de zomervakantie waren er extra veel kinderen in Freetown. SOS moeders en de psychosociale werkers zijn druk met het inventariseren van de verblijfplaatsen van alle kinderen. 73% (312 kinderen en jongeren van de 429) van de kinderen en jongeren uit onze programma's zijn gesproken en veilig; de rest is nog niet getraceerd vanwege de slechte communicatie ter plaatse.
 
Nationale noodhulp
Het nationale rampenteam is verantwoordelijk voor de coördinatie en de communicatie. Zij worden geholpen door leger en politie.
 
Interim zorgcentrum
SOS Kinderdorpen Sierra Leone is door het Ministerie van Volksgezondheid en kinderzaken aangesteld als het hoofd-interim centrum om getroffen kinderen op te vangen de komende dagen. Het is nog niet duidelijk hoeveel kinderen dat zullen zijn.   
 
SOS Kinderdorpen neemt ook deel aan de psychosociale steungroep die psychosociale hulp en eerste hulp verleent en identificaties doet – geleid door UNICEF en het Ministerie van Welzijn en Kinderzaken.

SOS Kinderdorpen Noodhulpplan
SOS Kinderdorpen Sierra Leone werkt samen met het IOR WCAF (International Office West and Central Africa) aan een noodhulpplan. Doel van dit plan is het traceren van familieleden van de kinderen die deze zijn kwijtgeraakt. Naast familiehereniging zal SOS zorgen voor:

  • Interim (psychosociale) zorg en ondersteuning aan getroffen kinderen
  • Drinkwater en voeding
  • Medische zorg

  • Kleding 
* Uiteraard zullen wij u op de hoogte houden op het moment dat wij meer nieuws uit Sierra Leone ontvangen. 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS zet zich in voor Sierra Leone na verwoestende modderstromen pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS zet zich in voor Sierra Leone na verwoestende modderstromen mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */