SOS helpt het door modderstromen geraakte Sierra Leone

SOS Kinderdorpen ondersteunt kinderen, jongeren en families die geraakt zijn door de alles verwoestende modderstromen van 14 augustus in Freetown, Sierra Leone.

Modder en rotsen hebben een spoor van vernieling achtergelaten op de groene heuvel. “Toen de berghelling begon te schuiven werden grote rotsen met kracht alle kanten op geduwd. Zelfs bomen werden meegesleurd,” vertelt een inwoner aan het SOS team.Eerste noodhulp
Na de modderstomen hebben de inwoners het gebied verlaten. Wat overbleef zijn verwoeste huizen en tientallen slachtoffers die nog begraven liggen onder het puin. Voor het Bureau van Nationale Veiligheid staat een rij. Hier kunnen mensen zich registreren voor basishulp zoals matrassen, water en voedsel. Verderop wachten kinderen onder een afdak. De meeste families en kinderen die hun huis kwijt zijn geraakt zijn verplaatst naar een veilige opvang locatie. SOS Kinderdorpen helpt met eerste hulp bij psychische problemen en met zorg voor kinderen die hun familie zijn verloren. Daarbij werken we samen met andere hulporganisaties die zorgen voor voedsel, onderdak en kleding.

Psychologische hulp
“Na de modderstromen besloten we te gaan kijken in het getroffen gebied,” vertelt Teresa Ngigi, SOS psycholoog. “We troffen verwoesting, wanhoop en trauma. Daarom besloten we psychologische eerste hulp te bieden met een team van hulpverleners. Op de vierde dag kwamen we bij een moeilijk bereikbaar dorp dat volledig bedolven was onder modder en puin.

Vier dagen in shock op een steen
Er zat een man op een steen en we vroegen hem of hij hier had gewoond. “Ja, dit was mijn huis,” antwoordde hij. De steen waarop hij zat was het enige overblijfsel van zijn huis. Hij vertelde ons dat hij zijn hele familie was kwijtgeraakt: zijn vrouw, zijn kinderen en zijn broers. Ze waren met zijn achten thuis. De man zelf was ontsnapt aan de dood doordat hij onderweg naar de dokter was toen de modder naar beneden kwam. Hij zat al vier dagen in shock op de steen. “Heb je je al geregistreerd voor hulp?” vroegen we hem. “Waarom zou ik,” zei hij. “Ik ben alles kwijt, mijn familie, mijn huis. Ik heb niets meer om voor te leven.”

De zoveelste ramp voor kinderen en families in Sierra Leone
“Het belang van psychische hulp is groot, uiteraard vanwege de enorme impact van deze ramp. Maar ook omdat de mensen hier al zo ontzettend veel hebben meegemaakt. Eerst was er een elf jaar durende burgeroorlog. Toen, terwijl mensen hun leven weer probeerden op te pakken, sloeg ebola toe en ontwrichtte het land. Nadat de ebolacrisis ten einde was, werd de bevolking in 2015 getroffen door een grote overstroming. En nu dit. We merken dat de mensen compleet ontredderd zijn. Ze worden apathisch, denken: “Waarom zou ik weer opnieuw mijn hele leven gaan opbouwen.”

"Elk kind, elke familie kan in een noodsituatie terechtkomen. Ook dan helpen we, vooral dán moet een kind bij zijn familie kunnen blijven." - Andreas Papp, internationale directeur noodhulp SOS Children's Villages

 

                                                    

Baby Mya uit Afrika ondervoedSOS Noodfonds: jouw gift redt levens na een ramp

Met donaties aan het Noodfonds zorg je ervoor dat SOS Kinderdorpen voorbereid is en direct in actie komt na een ramp. En dat we, ook als de camera's weg zijn, blijven zorgen voor de meest kwetsbare kinderen en families in nood.

RED LEVENS NA EEN RAMP
Doneer nu
 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS helpt het door modderstromen geraakte Sierra Leone pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS helpt het door modderstromen geraakte Sierra Leone mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */