SOS Kinderdorp in Zuid-Soedan geeëvacueerd

Op 14 juli berichtte internationaal directeur SOS Kinderdorpen voor de regio Oost- en Zuid-Afrika de evacuatie van kinderdorp Juba.

Na een kortstondig en wankel vredesakkoord glijdt Zuid-Soedan opnieuw af richting een burgeroorlog. In het land woedde twee jaar lang een burgeroorlog waarbij tienduizenden mensen zijn gedood en miljoenen burgers zijn gevlucht. De oorlog begon in december 2013 en was het gevolg van de machtsstrijd tussen het staatshoofd Kiir en ex-rebellenleider Riek Machar. Kiir en Machar die behoren tot respectievelijk de Dinka en de Nuer, de twee grootste volken in Zuid-Soedan.
 
Met de inauguratie van Machar als vicepresident in april leek vrede dichterbij. Maar vlak voor de vijfde verjaardag van de onafhankelijkheid op 9 juli braken er rond de hoofdstad Juba opnieuw gevechten uit tussen de aanhangers van Kiir en Machar, waarbij honderden doden vielen. De gevechten vonden ook plaats in de hoofdstad Juba waar het SOS kinderdorp ligt.
 
Op 14 juli berichtte Dereje Wordofa, internationaal directeur van SOS Kinderdorpen voor de regio Oost- en Zuid-Afrika dat het kinderdorp in Juba geëvacueerd was vanwege deze gevechten. Om hun veiligheid te garanderen werden 87 SOS kinderen en 44 jongeren plus 31 moeders en SOS medewerkers ondergebracht op een alternatief onderkomen.
 
Wordofa:  "Het is schrijnend om te weten dat voedselvoorraden, kinderkleding, bedden, en andere huishoudelijke artikelen in het SOS kinderdorp Juba zijn geplunderd. Maar we zijn blij dat onze kinderen, jongeren en medewerkers bij elkaar zijn en in veiligheid. Onze medewerkers zetten zich 24/7 in om zo goed mogelijk voor de kinderen te zorgen in deze instabiele situatie. We zullen al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat onze kinderen zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar hun normale leven."
 
Onze collega’s in Zuid-Soedan hebben naar aanleiding van de onrust in het land en de gevolgen daarvan een noodhulpprogramma opgezet, mede dankzij de steun van Nederlandse donateurs. Dit programma behelst o.a.:

  • Psychosociale  traumabegeleiding voor 500 kinderen binnen en buiten het kinderdorp

  • Hereniging met familieleden van 300 kinderen die hun ouders zijn verloren in het tumult van de gevechten  

  • Renovatie kinderdorp Juba

  • Ontwikkelen van een veiligheids- en evacuatieplan voor het kinderdorp

  • Partnerships aangaan met partijen die de veiligheid van kinderen hoog in het vaandel hebben staan.

 
Tijdlijn: conflict Zuid-Soedan
 
Juli 2011 - Zuid-Soedan wordt als een onafhankelijke staat erkend en  toegelaten als lid van de Verenigde Naties; VN-Veiligheidsraad stelt een vrede en veiligheid missie (UNMISS) in.
 
Maart 2012 - SOS Kinderdorpen in Zuid-Soedan bereidt zich voor op een toestroom van kinderen die worden gerepatrieerd uit Soedan, om hen te helpen om herenigd te worden met hun familie die ze vaak zijn kwijtgeraakt tijdens de conflicten.
 
Juni 2012 – SOS Kinderdorpen lanceert een noodprogramma voor 6000 kinderen die zijn gerepatrieerd naar Zuid-Soedan en biedt noodhulp in de vorm van voedselpakketten, medische zorg, evenals kindvriendelijke ruimtes.
 
December 2013 - Duizenden mensen, velen van hen vrouwen en kinderen, zoeken veiligeid in de VN-basis in de hoofdstad Juba wanneer er een geweldsconflict uitbarst tussen troepen die loyaal zijn aan president Salva Kiir en troepen die de kant van de vice-president Riek Machar kiezen.
 
Februari 2014 - 100 SOS kinderen en 40 jongeren uit SOS Kinderdorpen in Malakal, samen met 30 medewerkers worden geëvacueerd naar een VN-compound in Malakal.
 
April 2014 – De SOS families en werknemers uit het kinderdorp Malakal worden verplaatst naar tijdelijke voorzieningen in de hoofdstad Juba.
 
Augustus 2014 – De SOS families trekken in het tijdelijke kinderdorp in Jebel, aan de rand van Juba.
 
Januari 2015 – Opening van het nieuwe ‘permanente’ SOS kinderdorp Juba.
 
Augustus 2015 - President Salva Kiir ondertekent een overeenkomst die gericht is op het beëindigen van het conflict in Zuid-Soedan.
 
April 2016 - President Kiir stelt een overgangsregering van nationale eenheid  samen in overeenstemming met het vredesakkoord uit augustus; in deze regering zitten voormalige tegenstanders in topfuncties.
 
Juni 2016 - De VN waarschuwt voor het toenemende geweld tegen hulpverleners in Zuid-Soedan, en meldt de dood van drie humanitaire hulpverleners.
 
Juli 2016 - VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt hernieuwde gevechten tussen de regering en de oppositie en dringt aan op de naleving van de voorwaarden van het in 2015 getekende vredesakkoord. Dereje Wordofa, International Director van SOS Kinderdorpen voor  Oost- en Zuid-Afrika meldt dat alle SOS families en medewerkers geëvacueerd zijn uit het kinderdorp en in veiligheid. SOS Kinderdorpen rolt noodhulpprogramma uit.


Gerelateerde artikelen
Tijdelijk nieuw kinderdorp Zuid-Soedan

Families Malakal gesetteld in Juba

Crisis Zuid -SoedanAanmelden nieuwsbrief

Wil je meer nieuws van SOS Kinderdorpen ontvangen? Meld je dan direct aan voor onze nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan!

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS Kinderdorp in Zuid-Soedan geeëvacueerd pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS Kinderdorp in Zuid-Soedan geeëvacueerd mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */