SOS kinderen en moeders zijn 'dolblij' dat ze weer thuis zijn

Update van de situatie in SOS kinderdorp Damascus, Syrië

Na het doorlopen van een grondig veiligheidsprotocol zijn dit weekend de SOS families en staf terug gekeerd in SOS kinderdorp Damascus, Syrië. Rani Rahmo, National Director van SOS Kinderdorpen Syrië: “De kinderen reageerden dolblij toen hun SOS moeders vertelden dat ze terug naar huis konden. Ze begonnen te zingen, dansen en klapten in hun handen. Het gaf ze hoop.”

“Bij thuiskomst hebben de moeders ontbijtjes gemaakt in de tuin van het kinderdorp, zodat de kinderen weten dat de situatie veilig is. De zorg, bescherming en veiligheid van de kinderen en jongeren zijn onze grootste prioriteit. Door onze SOS families en medewerkers terug te laten keren naar hun thuis, kunnen we ze in hun eigen vertrouwde omgeving het belangrijke gevoel van normaliteit bieden. Zo gaan ze ook weer naar school.” 

Traumaverwerking
De kinderen en jongeren ontvangen in deze zware periode extra sociale en emotionele zorg, van een psycholoog om de opgelopen trauma’s –die bovenop eerdere trauma’s komen- te verwerken. Bijvoorbeeld door hun ervaringen in beeld te brengen met tekeningen en met knutselwerkjes. Een van de kinderen vertelt: “Ik heb altijd gezegd dat niks me bang maakt, maar na wat er gebeurd is in het kinderdorp heb ik dat gevoel niet meer. Ik wil geen actie meer. Ik wil vrede.”

De veiligheidssituatie van het kinderdorp en de andere SOS faciliteiten in Damascus worden vanzelfsprekend nauwlettend gemonitord. Rahmo: ”Op dit moment is het veilig; de gewapende groepen zijn niet meer actief in de omgeving van het kinderdorp.” 

Wat was er gebeurd?
Op 27 september moesten 156 SOS kinderen en 26 SOS moeders en de staf halsoverkop SOS kinderdorp Damascus verlaten. Door de intensivering van de gevechten in Damascus was het niet meer veilig om daar met de SOS kinderen te blijven. De evacuatie was precies op tijd, want niet veel later werd het kinderdorp geraakt door minstens vier mortieren. Hierbij zijn gelukkig geen gewonden gevallen en ook de schade is beperkt gebleven.

Respecteer de rechten van het kind
SOS Kinderdorpen roept alle partijen in Syrië op om de kinderen te beschermen en hun rechten op een veilige leefomgeving, bescherming, medische zorg, onderwijs en voldoende voedsel en water te respecteren.

SOS Kinderdorpen in Syrië
SOS Kinderdorpen is sinds 1980 actief in Syrië met twee kinderdorpen en diverse familieversterkende programma’s. In 2012 zijn de SOS families uit Aleppo al geëvacueerd naar SOS kinderdorp Damascus. Door de ligging van het kinderdorp in de vuurlinie van Aleppo, konden we de veiligheid van onze families niet meer garanderen. 

Onze organisatie is nog altijd actief in Aleppo met een noodhulpprogramma, waarbij we dagelijks 25.000 kinderen en hun families een maaltijd, water en medische zorg verstrekken. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van tijdelijke klaslokalen zodat we tenminste 600 kinderen van vijf tot twaalf jaar de mogelijkheid op onderwijs –en daarmee een beetje hoop en afleiding in deze verschrikkelijke oorlogssituatie- kunnen bieden. 

We werken in Aleppo nauw samen met het Syrische Rode Halve Maan, de zustervereniging van het Rode Kruis.Aanmelden nieuwsbrief

Wil je het laatste nieuws van SOS Kinderdorpen over ons werk in Syrië, Haïti en andere landen ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS kinderen en moeders zijn 'dolblij' dat ze weer thuis zijn pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS kinderen en moeders zijn 'dolblij' dat ze weer thuis zijn mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */