Families Malakal gesetteld in Juba

De families uit kinderdorp Malakal zijn gesetteld in het huurhuis in Juba. Alle kinderen hebben een medische check ondergaan. De families volgen speciale programma’s onder begeleiding van een consulent om het -door de horror van dit conflict- opgelopen trauma te kunnen verwerken. Dit draagt bij aan de zichtbare verbetering van de gezondheid en het welzijn van de kinderen. 

De kinderen gaan inmiddels ook weer naar lokale scholen; 28 naar de kleuterschool, 57 naar de basisschool en 12 naar de middelbare school. SOS moeder Nyanyul: “De energie van de kinderen is al een stuk verbeterd, door de goede maaltijden, begeleiding en de blijdschap van een veiliger omgeving.” 

De situatie in Juba is rustig, maar er heerst veel onzekerheid. De mensen zijn bang voor wat er mogelijk kan gebeuren. “De situatie in Zuid Soedan is absoluut niet bevorderlijk voor het opvoeden van kinderen’’, aldus Kiros Aregawi – project coördinator van SOS Zuid Soedan. “En het managen van ‘het dorp’ in Juba is een uitdaging door diverse extra kosten en het feit dat de families zo dicht op elkaar wonen. De ruimtes om te spelen zijn beperkt en als er ziekte uitbreekt, is dat moeilijk om te beheersen.’’  

We zijn op dit moment in gesprek met relevante autoriteiten om een duurzame en houdbare oplossing te vinden om zo de families een permanente en veilige woonomgeving te kunnen garanderen.


17 maart - De kinderen uit kinderdorp Malakal die vorige maand geëvacueerd werden, zijn inmiddels veilig overgebracht van het VN vluchtelingenkamp naar Juba in het Zuiden van het land. 

Hier kunnen ze voorlopig veilig wonen: we hebben een huurhuis met 21 kamers voor hen kunnen regelen, vlakbij de andere SOS families in ons kinderdorp Juba. Totdat de situatie in Malakal -hopelijk zeer spoedig- gekalmeerd is. De kinderen die de afgelopen weken verbleven in het VN kamp geven aan dat de omstandigheden in het kamp vreselijk waren. "Het was moeilijk al die andere mensen daar achter te laten. We hopen dat iedereen het snel beter krijgt."


25 februari - Het geweld in Zuid-Soedan houdt onverminderd aan. SOS kinderdorp Malakal ligt midden in de vuurlinie. Om de veiligheid van de SOS families in dit kinderdorp te waarborgen, zijn de moeders en kinderen afgelopen weekend geëvacueerd naar het VN kamp vlakbij Malakal. De kinderen verblijven hier in een vluchtelingen tent voor ongeveer 50 personen en in een aparte kindvriendelijke ruimte. 

Het gaat om circa 90 kinderen, 13 SOS moeders en een jongerenbegeleider. Volgens Kiros Aregawi van SOS Kinderdorpen in Zuid Soedan zitten ze er nu een paar dagen en is het de bedoeling om hen zo snel mogelijk over te plaatsen naar ons kinderdorp in Juba, waar het relatief veiliger is en we hen kunnen opvangen bij de SOS families daar. "Dit is mogelijk zodra we een vlucht kunnen regelen."

Contact met Malakal is een grote uitdaging omdat alle telefoonlijnen afgesloten zijn. Gelukkig heeft Kiros Aregawi via satelliettelefoon contact met Aban Oraj, de jongerenbegeleider. SOS international doet er alles aan om contact te houden en onze collega´s en families in Zuid Soedan te ondersteunen in deze moeilijke tijden.

Via onze website houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen in Zuid-Soedan.

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Families Malakal gesetteld in Juba pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Families Malakal gesetteld in Juba mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */