SOS families in Juba weer in veilige omgeving

Een half jaar na de gedwongen evacuatie van het SOS kinderdorp in Juba is de rust wedergekeerd voor de 100 kinderen en jongeren en hun SOS moeders. Op dit moment wonen ze in twee gehuurde huizen in de Zuid-Soedanese hoofdstad.

Op 11 juli laaide het geweld tussen de twee rivaliserende partijen weer hoog op. De SOS families, die in 2014 al uit Malakal moesten vluchten, belandden opnieuw in de vuurlinie van de strijdende partijen. Om hun veiligheid te garanderen moesten ze hun nieuwe thuis, waar ze sinds 2015 woonden, verlaten en werden ze overgeplaatst naar twee huizen in Juba.


“Op dit moment is de situatie in Juba rustig en de moeders en kinderen voelen zich gelukkig en relaxed”, vertelt Alberto Fait- projectcoördinator van SOS Kinderdorpen vanuit Juba. "Vergeleken met het kinderdorp is de ruimte beperkt, maar wij bevinden ons nu in een van de veiligste gebieden van Juba. De kinderen zijn vrij snel na de overplaatsing weer naar school gegaan en we hebben ze  ingeënt tegen cholera . Verder hebben de SOS families kleding, medicijnen en huishoudelijke voorraden ontvangen. Op dit moment zijn we aan het bekijken of we een derde huis kunnen huren, want met 82 kinderen en 18 jongeren is het behoorlijk druk. ”

Nieuw kinderdorp
SOS Kinderdorpen is intussen ook op zoek naar een stuk land voor een nieuw kinderdorp als blijkt dat de SOS families niet kunnen terugkeren naar de familiehuizen waaruit ze in juli zijn geëvacueerd. “Het kinderdorp is geplunderd en zwaar beschadigd en tot op heden is de situatie nog niet veilig in het gebied rondom het kinderdorp”, aldus Fait. “Bij de bouw van een nieuw kinderdorp zouden we gelukkig wel materialen uit het oude kinderdorp kunnen gebruiken.”

Noodhulpprogramma
Naar aanleiding van de evacuatie in juli heeft SOS Kinderdorpen gezorgd voor begeleiding en emotionele zorg voor de SOS kinderen, moeders en andere staf.  Daarnaast helpt SOS Kinderdorpen ook kwetsbare kinderen in Juba met de terugkeer naar school en het aanbieden van recreatieve programma’s voor de gemeenschap.
In reactie op de voortdurende conflictsituatie hebben we een noodhulp coördinator aangesteld en een noodhulpprogramma opgezet, dat naast begeleiding, psychosociale zorg en recreatieve programma’s onder meer omvat:

  • Uitdelen van drinkwater aan kwetsbare families

  • Organiseren van aanvullende hulp buiten het kinderdorp, zoals het opzetten van een kindvriendelijke ruimte en het bieden van sociale en emotionele zorg .

  • Hereniging van kinderen met hun ouders of verzorgers

Het geweld in Juba van afgelopen juli is het vervolg van het mislukken van het internationaal gesteunde plan om een einde te maken aan het conflict dat eind 2013 begon. Duizenden mensen moeten dagelijks hun huis ontvluchten en de voortdurende onzekere situatie vertraagt de aanvoer van voedsel en hulp.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS families in Juba weer in veilige omgeving pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / SOS families in Juba weer in veilige omgeving mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */