Update El Salvador: SOS Kinderdorpen start noodhulpprogramma

24 november 2009 - In de nasleep van de tropische storm Ida die begin deze maand delen van El Salvador verwoestte, zijn wij gestart met een noodhulpprogramma. Het programma bestaat onder meer uit het uitdelen van voedselpakketten en het ondersteunen van gezinnen die het hardst zijn geraakt door de orkaan.

Op dit moment zijn de meest directe risico's ondervoeding en ziekte. In een poging om ondervoeding te voorkomen, heeft SOS Kinderdorpen El Salvador 150 families van voedselpakketen voorzien waarmee zij twee tot drie weken vooruit kunnen. Hiervan zijn 112 families de begunstigden van ons gezinsversterkend programma in de gemeenschap San Vicente, dichtbij de hoofdstad San Salvador. Medewerkers van SOS Kinderdorpen trainen tevens deze gezinnen om hun situatie te verbeteren met betrekking tot hygiëne en sanitaire voorzieningen om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Orkaan Ida is inmiddels geweken. Echter, vele gebieden zijn nog steeds zeer risicovol om te verblijven vanwege landverschuivingen en de instabiliteit van gebouwen en huizen. Met name in de gebieden langs de rivieren is het nodig om gezinnen te evacueren naar veiliger gebieden. De overheid doet haar uiterste best om hen op te vangen in openbare gebouwen die nog intact zijn, zoals stadshuizen en sportcentra. De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang in El Salvador. Basisinfrastructuur zoals elektrische leidingen, waterleidingen en riolering zijn op veel plaatsen volledig weggevaagd. Lokale gemeenschappen proberen wanhopig om elektriciteit en drinkwater te krijgen. Geen gemakkelijke taak, omdat veel wegen en bruggen zwaar zijn beschadigd.

SOS faciliteiten in El Salvador ernstig beschadigd door orkaan Ida


18 november 2009 – De overstromingen, veroorzaakt door de orkaan Ida, hebben verschillende SOS faciliteiten in en rondom kinderdorp San Vicente ernstig beschadigd. Vier gebouwen in kinderdorp Santa Ana zijn door de orkaan niet meer veilig door instortingsgevaar. De kinderen, moeders en medewerkers in de kinderdorpen zijn ongedeerd gebleven.

Kinderdorp San Vicente
In het midden van het land, in San Vicente is de muur die om het kinderdorp heen staat gedeeltelijk verwoest. De huizen van de SOS gezinnen zelf zijn niet beschadigd. Het huis van een SOS gezin dat in een woonwijk buiten het kinderdorp staat, is wel beschadigd. Uit voorzorg was dit gezin op tijd geëvacueerd en alle gezinsleden maken het goed.

Kinderdorp Santa Ana
In het westen van El Salvador, in kinderdorp Santa Ana hebben de gebouwen geen directe schade opgelopen. Wel is er door de overstromingen een diepe kloof ontstaan op een paar meter afstand van drie gezinshuizen en een gemeenschappelijk gebouw. Aangezien deze kloof niet versterkt kan worden door een betonnen muur, kan het gewicht van het water ervoor zorgen dat de vier gebouwen meegetrokken worden in de kloof. Deze gebouwen zijn op dit moment onbewoonbaar.

Kwetsbare gezinnen
In de omgeving van het kinderdorp in San Vicente helpen we ook kinderen en hun families via ons gezinsversterkend programma. Met dit programma voorzien we 45 kwetsbare gezinnen met in totaal 68 kinderen in hun basisbehoeften. En we zorgen ervoor dat ze toegang krijgen tot basisvoorzieningen zoals scholing en medische zorg. Tevens verschaffen we ouders de nodige kennis en vaardigheden om hun zelfstandigheid, maar ook de bescherming en opvoeding van hun kinderen op lange termijn te kunnen waarborgen.

Een aantal huizen van deze gezinnen zijn door de overstromingen volledig weggevaagd en vele huizen zijn beschadigd. De gewassen die deze gezinnen verbouwden, voor velen hun enige bron van inkomsten, zijn ook grotendeels verloren gegaan. De gezinnen worden op dit moment opgevangen in openbare gebouwen die niet beschadigd zijn.

Orkaan Ida
Door de orkaan zijn er nu al 130 mensen omgekomen en 70 mensen zijn vermist. Meer dan 250 huizen zijn verwoest en ongeveer 1800 gebouwen zijn beschadigd.

Wij houden u op deze pagina op de hoogte van de situatie.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Update El Salvador: SOS Kinderdorpen start noodhulpprogramma pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Update El Salvador: SOS Kinderdorpen start noodhulpprogramma mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */