Onrust en geweld laaien op in CAR

Kantoor SOS Bossangoa geplunderd

Rebellenleider Noureddine Adam heeft zijn noordoostelijke bolwerk in de door conflicten geteisterde Centraal Afrikaanse Republiek uitgeroepen tot autonome staat, nadat hij op 13 december tijdens een contitutioneel referendum de aankomende verkiezingen -gericht om het jarenlange conflict te beëindigen- had afgewezen. 

Plundering in golf van geweld
De stemming op zondag 13 december werd gezien als een test of de nationale verkiezingen in CAR later deze maand (veilig) konden plaatsvinden. Gevechten, geweldsdreigingen en geweervuur op verschillende locaties in het land verhinderden dat vele mensen konden stemmen op het referendum.Tijdens de explosie van geweld die volgde, werd ook het SOS Kinderdorpen kantoor in Bossangoa geplunderd.

Fernand Kaine, noodhulp coördinator SOS Kinderdorpen Bossangoa: "Op zondag 13 december rond 21:00 uur heeft een groep van ongeveer 100 individuen bewapend met geweren en machetes het kantoor van SOS Kinderdorpen in Bossangoa bestormd. Niemand is gelukkig gewond geraakt, maar het kantoor is zwaar beschadigd en materialen zijn geplunderd. De twee aanwezige beveiligers werden bedreigd met geweren, maar konden ontsnappen." Uiteindelijk hebben leden van MINUSCA, de stabilisatiemisssie van de VN, de aanvallers gedwongen te vertrekken.

Grote steun vanuit gemeenschap voor SOS team
De inzet van het SOS team voor de kwetsbare families en kinderen is in deBossangoa gemeenschap zeer bekend en gewaardeerd.De steun na de pludering was dan ook groot. Binnen  24 uur hadden mensen uit de gemeenschap een gestolen motorfiets en een generator teruggevonden. 

SOS kinderen ongedeerd
De SOS kinderen, moeders en staf in de kinderdorpen in Bangui en Bouar zijn ongedeerd en veilig. We stellen op dit moment met regionale autoriteiten en andere humanitaire instanties een actieplan op om in de veiligheid van kinderen, moeders, families en staf te kunnen voorzien.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Onrust en geweld laaien op in CAR pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Onrust en geweld laaien op in CAR mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */