Onderzoek over familie

“Familie is alles, het fundament van je leven”
De film Alles is Familie was niet zomaar een Nederlandse kaskraker. Familie is belangrijk, vindt bijna tachtig procent van de Nederlanders.

En dat is maar goed ook, aldus directeur Margot Ende - van den Broek van SOS Kinderdorpen. “Daarom moeten we er ook voor zorgen dat  kinderen die het zonder familieliefde moeten stellen, weer een liefdevolle familie krijgen.”

Voor 79 procent van de Nederlanders speelt familie een belangrijke rol in hun leven, zo blijkt uit zeer recent onderzoek dat SOS Kinderdorpen heeft laten uitvoeren door Ruigrok | NetPanel. Met familie deel je mooie en moeilijke momenten en daarnaast heeft familie voor veel Nederlanders mede bepaald wie ze nu zijn. “Er voor elkaar zijn” is een veelgenoemd antwoord op de vraag wat een liefdevolle familie betekent voor Nederlanders, maar ook: “familie is alles, het fundament van je leven.” Niet onderschat mag worden dat familie veel Nederlanders ook een gevoel van veiligheid geeft. Opvallend is dat hoe jonger Nederlanders zijn, ze vaker dat veiligheidsgevoel als reden geven.

Familietijd koffietijd
Een liefdevolle familie steunt elkaar in goede en slechte tijden, vindt 83 procent van de Nederlanders, en een liefdevolle familie deelt mooie momenten, zegt 76 procent. Specifieke familiemomenten die worden genoemd zijn:

  • Feestdagen

  • Uitjes zoals een broer- of zussendag

  • Een strandwandeling met de familie.

  • Ook de kleine momenten als samen koffie drinken of eten worden genoemd. 

De geschatte tijd die ze aan familie besteden, is achtenvijftig uur per maand ofwel zo'n twee uur per dag. Over het algemeen wordt dat als voldoende beschouwd.

Geen liefde, kleine kinderen

Dat 79 procent van Nederland familie zo belangrijk vindt, onderstreept het werk van de internationale organisatie SOS Kinderdorpen, aldus directeur Margot Ende. “Wij zorgen er al 65 jaar wereldwijd voor dat kinderen een liefdevolle familie hebben, door hun eigen familie te versterken of door kinderen een SOS familie te bieden die ze liefdevol opvangt.” De gevolgen voor kinderen die het zonder liefdevolle familie moeten doen, zijn enorm. Zowel lichamelijk als mentaal lopen kinderen die vanaf jonge leeftijd geen liefde krijgen, enorme achterstanden op. Letterlijk zelfs: ze behoren vaak tot de tien procent kleinsten van hun leeftijdsgroep.

Vanaf het moment dat ze weer liefde krijgen, kan die groei voor een groot deel worden ingehaald. Dat familieliefde belangrijk is, is voor Nederlanders wel evident. Drievijfde van de Nederlanders noemt een liefdevolle familie onmisbaar tijdens de opvoeding. En wie in Nederland het goede voorbeeld geeft volgens het onderzoek, is de familie van Robert ten Brink. Zij zijn door de respondenten uitgeroepen tot meest liefdevolle gezin van Nederland. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Frans en Mariska Bauer en koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Onderzoek over familie pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Onderzoek over familie mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */