Documentaire Meisje met een Missie op Cinekid Festival

Het verhaal van Miruna en haar familie uit het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen

19 oktober 2017 - Documentairemakers Heleen D'Haens en Eva van Barneveld maakten een indrukwekkende documentaire over Miruna en haar familie die in een familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen zijn opgenomen. De documentaire zal voor het eerst worden getoond tijdens het Cinekid Festival. Treffend weten de makers de veerkracht en de kracht van dit stoere meisje vast te leggen.

In het huis waar Miruna woont zie je overal kinderen. Dertien in totaal. Ze kijken televisie, spelen met elkaar en als het bedtijd is, slapen ze in de zes bedden verspreid over de woning. Miruna woont samen met haar broertjes en zusjes én haar neefjes en nichtjes in een kleine stad net buiten Boekarest. Ionelia en Eugen, de ouders van Miruna, besloten na de dood Eugens broer de zorg voor zijn kinderen over te nemen. Een noodzakelijke keuze, want hun moeder had de kinderen alleen achtergelaten. Zo groeide de Romafamilie naar dertien kinderen. De oudste is achttien jaar, de jongste tien maanden.

 
 

Sterkere familie

Met een familieversterkend programma helpt SOS in deze regio gezinnen die het zelf niet redden om zo te voorkomen dat kinderen van hun familie worden gescheiden. Sociaal werker Anca is sinds vier jaar de vaste begeleider van het gezin. “We zagen dat de leefomstandigheden in dit gezin niet geschikt waren voor zoveel kinderen. Er was zelfs sprake van dat de nichtjes en neefjes uit huis geplaatst zouden worden. Daarom moest een aantal dingen gebeuren om te zorgen dat zij bij hun eigen familie konden blijven wonen en om de voogdij aan Ionelia en Eugen over te kunnen dragen. 

 
 

Hoop voor de toekomst

Miruna is blij met de hulp van SOS Kinderdorpen. “Mijn ouders hebben het niet makkelijk gehad als kind. Mijn vader moest naar een kindertehuis en mijn moeder moest thuis zo hard werken, dat ze geen tijd had om naar school te gaan. Mijn ouders willen het anders, zij willen graag dat wij een beter leven krijgen.” Het meisje is vastbesloten haar ouders niet teleur te stellen. Haar droom is politieagent te worden. Miruna maakte dan ook dankbaar gebruik van de bijlessen die ze via SOS Kinderdorpen kon volgen. Ook moeder Ionelia is blij met de ondersteuning: “SOS Kinderdorpen zorgt ervoor dat mijn kinderen een betere toekomst krijgen."


 

Bekijk de trailer van de documentaire
Documentairemakers Eva en Heleen met Miruna en haar zusjes. 

FAMILIEVERSTERKENDE PROGRAMMA’S

Hoewel de levensstandaard in Roemenië langzaam verbetert, is armoede nog altijd een probleem. Veel ouders hebben moeite het hoofd boven water te houden. Ze verdienen te weinig of kunnen helemaal geen baan vinden. Hun kinderen zijn daar de dupe van. Zij groeien op in problematische sociale situaties waarbij ze te maken krijgen met kinderarbeid, geweld, alcoholmisbruik, schooluitval, ziekte en verlating.

Met familieversterkende programma’s biedt SOS Kinderdorpen in Roemenië onder andere begeleiding bij:

  • de zorg voor kinderen wat betreft voeding, hygiëne, gezondheid en het belang van onderwijs,
  • het verzorgen van SOS dagopvang waar de kinderen huiswerkbegeleiding krijgen en kunnen spelen,het vinden van werk en/of het volgen van trainingen voor de ouders,
  • het overwinnen van verslavingen.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Documentaire Meisje met een Missie op Cinekid Festival pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Documentaire Meisje met een Missie op Cinekid Festival mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */