Kinderen praten mee

Afgelopen weekend (25-27 september) sprak minister president Mark Rutte bij de zeventigste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Rutte hield tijdens deze VN-top een toespraak over de nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen die worden gelanceerd. Maar Mark Rutte is 48 jaar. Mark Rutte is een volwassene. En de leden van de Verenigde Naties die hij gisteren toesprak, zijn ook volwassenen. Het zijn dus volwassenen die spreken over de Sustainable Development Goals (SDG’s), de doelen die de wereld van de jongeren van vandaag zullen maken – of breken.
 
De leden van de Child Friendly Agencies hebben hun krachten gebundeld om jongeren in Nederland een stem te geven. Een stem over de nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen die worden gelanceerd. De boodschap van de Child Friendly Agencies is: weeg vooral deze stemmen mee in het debat over de toekomst die jongeren aangaat, het gaat over hun wereld en de wereld die zij willen. Dus betrek jongeren bij het debat. Zo zouden jongeren in eigen taal moeten worden geïnformeerd en zouden ze moeten worden uitgedaagd bij het behalen van de duurzame doelen.
 
De Child Friendly Agencies hebben eerder al een vertaling gemaakt van de doelen voor kinderen tot 12 jaar. Nu vertalen jongeren van 12 tot 18 jaar de SDG’s in eigen woorden. Ze doen op social media een oproep om gehoord te worden in het debat. Een voorbeeld is Jilt, de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties: “De nieuwe SDG’s komen eraan en ik vind het belangrijk dat jongeren daarbij worden betrokken. Graag zou ik meer aandacht zien voor de armoede in de wereld. Wat gaat u, Mark Rutte, daar aan doen?”
 
Zo hebben tientallen jongeren dit weekend filmpjes gemaakt van hun persoonlijke boodschap en deze verspreid via Instagram en Facebook. Ze hebben vrienden en familie gevraagd om vooral ook mee te praten. Door deze filmpjes wordt aandacht gevraagd voor de mening van jongeren met betrekking tot de SDG’s. Nu is het aan minister president Mark Rutte om de jongeren te horen, om daarop te reageren en de discussie met ze aan te gaan. De jongeren wachten in spanning af of de minister president antwoord geeft.
 
Over Child Friendly Agencies
De alliantie Child Friendly Agencies Nederland is opgezet in 2015, in het kader van de Sustainable Development Goals 2015. De Child Friendly Agencies bestaat uit: Defence for Children-ECPAT Nederland, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland, World Vision. 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderen praten mee pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Kinderen praten mee mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */