Jongeren praten over de toekomst

19 november 2015 - Op woensdagmiddag 18 november besloten twintig jongeren niet naar hun voetbaltraining te gaan of met hun iPad te chillen op de bank, maar verzamelden ze zich op het kantoor van SOS Kinderdorpen. Het doel was te brainstormen over hoe de wereld van 2030 eruit gaat zien. De wereld van 2030, dat is namelijk hun wereld. “Het is niet het probleem van de overheid, van de grote mensen, maar van onszelf!”

Vol vuur bespraken twintig jongeren tussen 11 en 23 jaar hun oplossingen voor armoede, klimaat en educatie. De Child Friendly Agencies van Nederland (Defence for Children–ECPAT, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland en World Vision) verzamelden deze twintig jongeren om daarmee hun stem te kunnen laten horen. Want de nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen die zijn gelanceerd, zijn bedacht en geschreven door volwassenen. Volwassenen zoals Mark Rutte (48 jaar). Maar deze zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s), die gaan vooral de jongeren van vandaag aan.  

Geen liefde is armoedig
De jongeren bleken niet alleen ontzettend creatief, ze konden ook goed nadenken over een plan van aanpak. “Eerst moeten we het probleem goed omschrijven, dan kunnen we nadenken over de oplossing.” Ze namen zichzelf als ijkpersoon, maar noemden ook andere voorbeelden uit de maatschappij. Zoals het feit dat in elke schoolklas drie kinderen zitten die niet kunnen trakteren. Of dat biologisch vlees veel te duur is voor een student. En dat de maximumleeftijd voor jeugdloon naar beneden moet, omdat studenten anders niet voor zichzelf kunnen zorgen. “De studiefinanciering is nu immers ook al afgeschaft.” Daarnaast wisten ze grote indruk te maken op de begeleiders van de dag: “Waarom praten we alleen over geld? Is het ook geen armoede als je zonder liefde moet opgroeien?” En ze boden oplossingen: “Je moet vergelijkingen maken die indruk maken: vertel dat het een dag per week geen vlees eten, evenveel bijdraagt aan het milieu als een jaar lang geen auto rijden.” 

In gesprek met de Tweede Kamer
De jongeren schrijven na deze brainstormsessie een brief aan de Tweede Kamerleden met oplossingen die haalbaar zijn en die over jongeren gaan. Dat zijn de Kamerleden die over de SDG’s gaan, zoals Roeland van Laar van de PvdA. De brief met oplossingen zullen de jongeren met hem en zijn buitenlandcommissie bespreken. Doel: stemmen van jongeren moeten gehoord worden want er moet echt wat worden gedaan aan de wereld van morgen. “Wij zijn de toekomst! Het is niet het probleem van de overheid, van de grote mensen, maar van onszelf.”

Over de Child Friendly Agencies
De leden van de Child Friendly Agencies hebben hun krachten gebundeld om jongeren in Nederland een stem te geven. Een stem over de nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen die worden gelanceerd. De boodschap van de Child Friendly Agencies is: weeg vooral deze stemmen mee in het debat over de toekomst die jongeren aangaat, het gaat over hun wereld en de wereld die zij willen. Dus betrek jongeren bij het debat. Zo zouden jongeren in eigen taal moeten worden geïnformeerd en zouden ze moeten worden uitgedaagd bij het behalen van de duurzame doelen.

De alliantie Child Friendly Agencies Nederland is opgezet in 2015, in het kader van de Sustainable Development Goals 2015. De Child Friendly Agencies bestaat uit: Defence for Children-ECPAT Nederland, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland, World Vision. 

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Jongeren praten over de toekomst pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Jongeren praten over de toekomst mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */