In actie voor kindvluchtelingen

Servië, Macedonië 4 september 2015 - De beelden van huilende kindvluchtelingen aan de grenzen van Europa laten niemand onberoerd. Helemaal niet sinds de foto van het verdronken, Syrische jongetje de internationale pers haalde. SOS Kinderdorpen start internationaal een grote noodhulpactie. Zo worden in Macedonië en Servië kindvriendelijke centra opgezet waar kinderen professioneel worden opgevangen en zij onderdak, voedsel, kleding, medicijnen en psychische hulp krijgen. Directeur Margot Ende van SOS Kinderdorpen: “We kunnen niet toekijken hoe kinderen in deze internationale crisis aan hun lot worden overgelaten: ze hebben geen huis of haard, zijn uitgeput, gewond en veel te veel kinderen reizen ook nog eens zonder ouders of begeleiding. SOS Kinderdorpen helpt deze kinderen.”


Sinds een aantal weken neemt het aantal vluchtelingen uit conflictgebieden sterk toe. Zoals in Servië waar dit jaar al (tot eind juli gemeten) 115.000 vluchtelingen de grens passeerden, waarvan 15.280 minderjarigen. Van deze kinderen en jongeren reisden 4.122 alléén, zonder volwassen begeleiders of ouders. Ook de groep jonge moeders en zwangere vrouwen wordt steeds groter. Deze vrouwen lopen – net als de alleenstaande kinderen - groot gevaar op misbruik, exploitatie en mensenhandel. Ze hebben geen geld of verblijfsplaats, geen voeding of medicijnen en zijn alles kwijtgeraakt. SOS Kinderdorpen is in Servië en Macedonië al tientallen jaren actief met het opvangen van kinderen in veilige families. Juist omdat we daar al zolang werken is en deze expertise hebben, kunnen we adequaat in actie komen om vooral de kinderen te helpen die er in deze crisis alleen voorstaan.


De feiten en cijfers
In Macedonië neemt het aantal vluchtelingen toe en komen dagelijks 1.500 tot 2.000 mensen aan bij de Grieks-Macedonische grens. Nationaal directeur Juliajana Gapo van SOS Kinderdorpen Macedonië is ooggetuige van de zware beproeving die de vluchtelingen moeten doorstaan: “De families en kinderen zijn uitgeput en uitgehongerd en hebben vaak wonden aan hun voeten. De kinderen zien we binnenkomen met koorts, diarree, longinfecties en zonnesteken. Er is een enorme toename in het aantal zwangere vrouwen en jonge moeders, maar ook in het aantal heel kleine en jonge kinderen. Het zijn de meest kwetsbare personen van de samenleving. We moeten ze helpen, dit is een grote humanitaire crisis.”

SOS Kinderdorpen in actie
We komen in Servië en Macedonië in actie door veilige omgevingen te creëren voor kinderen: kindvriendelijke centra waar kinderen, maar ook moeders met hun kleintjes worden opgevangen en waar kinderen kunnen spelen. We richten zich vooral op kinderen die zonder begeleiding reizen en herenigt hen zo mogelijk met hun familie. De kinderen krijgen medische en psychosociale hulp, voeding, kleding, luiers en melkflessen (voor baby´s). Daarnaast worden dekens, hygiënepakketten en tenten verstrekt en worden ICT hoeken ingericht. Doordat SOS Kinderdorpen al zolang in deze landen werkzaam is, kunnen de SOS medewerkers daadwerkelijk een helpende hand bieden in deze noodhulpsituatie en de kinderen in deze vluchtelingencrisis helpen. Ook in Nederland start een noodhulpactie waarvoor mensen kunnen doneren.

Ja, ik help de kindvluchtelingen


Blijf hier op de hoogte van onze hulp aan gevluchte kinderen
En van onze steun in Syrië zelf

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= In actie voor kindvluchtelingen pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / In actie voor kindvluchtelingen mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */