Hulp meer nodig dan ooit

Vandaag, 24 november 2015, is het alweer vijftig jaar geleden dat SOS Kinderdorpen Nederland werd opgericht. Het werk is nog altijd actueel: SOS Kinderdorpen helpt 80.000 kinderen die er alleen voor staan aan een liefdevolle SOS familie in 134 landen en gebieden. Daarnaast zorgt SOS voor het versterken van honderdduizenden kwetsbare families en gemeenschappen, zodat kinderen bij hun eigen familie kunnen opgroeien. Directeur Margot Ende: “Maar we zijn nog niet klaar. De huidige vluchtelingencrisis toont eens te meer aan hoe belangrijk het is om te zorgen voor een veilige en liefdevolle familiebasis voor kinderen, zodat ze niet hoeven te vluchten. Dat doen wij in landen waar wij al decennia zitten, zoals in Syrië waar hulp nu meer nodig is dan ooit.”

Sinds de oprichting is SOS Kinderdorpen uitgegroeid tot de grootste kinderzorgorganisatie ter wereld. Tienduizenden SOS moeders, sociaal werkers, onderwijzers, jeugdbegeleiders en pedagogen werken in 134 landen voor 360.000 kinderen en hun families. De unieke praktijkervaring en kennis van SOS wordt de komende jaren alleen maar belangrijker, omdat daarmee nog meer kinderen kunnen worden geholpen. Want het werk van SOS Kinderdorpen is nog niet klaar. Nog steeds staan er vele miljoenen kinderen alleen voor, of lopen de kans er alleen voor komen te staan. Zeker in deze de huidige tijd waarin miljoenen mensen huis en haard achterlaten op zoek naar een veilig heenkomen. Er zijn wereldwijd maar liefst zestig miljoen vluchtelingen en de helft daarvan is kind. Ouders reizen vele kilometers met baby´s op de armen, met peuters van soms nog maar drie jaar oud. Ze trekken hele continenten over om veiligheid te zoeken.

Grensoverschrijdend
SOS Kinderdorpen werkt grensoverschrijdend voor kindvluchtelingen, vooral in landen waar ze vandaan komen en waar SOS al decennialang werkt, zoals Ghana, Ivoorkust, CAR en Zuid Soedan. In Syrië zijn de werkzaamheden inmiddels opgeschroefd om ten minste 26.000 kinderen en hun families te kunnen helpen. Doordat SOS daar al  veertig jaar met een lokale organisatie actief is, is de kennis van de situatie en infrastructuur groot. Maar de medewerkers van SOS Kinderdorpen staan langs de gehele vluchtroute klaar om families te helpen, zoals ook in Macedonië en Servië. Directeur Margot Ende heeft daar net een werkbezoek aan afgelegd: “Onze collega’s daar werken nauw samen met lokale overheden en NGO’s. Zo heeft SOS met Unicef in Noord-Macedonië een Child Friendly Space opgezet en het kamp voorzien van ICT waardoor vluchtelingen contact kunnen opnemen met hun geliefden waar dan ook ter wereld. Deze hulp was hard nodig. Door de recente beperkingen aan de Servische grens, zullen meer vluchtelingen veiligheid in Macedonië nodig hebben.”

Dé basis voor een kind
De internationale kinderhulporganisatie werkt nog altijd vanuit de visie die het al vijftig jaar heeft: een liefdevol en veilig thuis is dé basis voor een gelukkige en kansrijke toekomst van ieder kind. Directeur Margot Ende: “Iedere dag weer blijkt dat de Oostenrijkse oprichter Hermann Gmeiner van SOS Kinderdorpen een visionair was. Wat hij in 1949 wist, is inmiddels aangetoond door wetenschappelijk onderzoek: familieliefde is onontbeerlijk voor het gezond opgroeien van een kind.” Wijlen oprichtster Yvonne Meyer – Praxmarer van SOS Kinderdorpen Nederland wist eveneens hoe belangrijk het is om veilig en liefdevol op te groeien. Haar tomeloze inzet heeft zin gehad: inmiddels is SOS in Nederland een organisatie met de verantwoordelijkheid over de besteding van 20 miljoen euro die jaarlijks aan fondsen en donaties worden opgehaald. Vele generaties kinderen zijn wereldwijd geholpen in de 560 kinderdorpen en de familieversterkende programma’s daarom heen. Deze kinderen staan inmiddels op eigen benen: tachtig procent van hen heeft een eigen familie en een baan, kan zichzelf onderhouden en kijkt positief terug op haar of zijn jeugd.

Nog niet klaar
Het werk van SOS Kinderdorpen is nog niet klaar. Wereldwijd worden er elke dag 360.000 kinderen geboren. Van die 360.000 dreigen 60.000 kinderen tijdens hun kinderjaren de zorg van hun familie te verliezen door armoede, misbruik, verwaarlozing, geweld en verlating. De gevolgen zijn aantoonbaar: ze groeien minder hard in lengte en in hoofdomvang, ze lopen meer gevaar in aanraking te komen met drugs en geweld, worden eerder werkloos, raken sneller afhankelijk van anderen en krijgen vaker gezondheidsproblemen. Daarnaast is de kans dat hun eigen kinderen in diezelfde vicieuze cirkel belanden, beduidend groter. Dat is een probleem voor de kinderen maar ook voor hun omgeving. En daarmee voor de hele maatschappij. SOS Kinderdorpen zal er dan ook in de toekomst alles aan doen om kinderen wereldwijd bij te staan, om te zorgen dat ze krijgen waar ze recht op hebben: een veilige en liefdevolle familie om in op te groeien. 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Hulp meer nodig dan ooit pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Hulp meer nodig dan ooit mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */