Noodhulp na natuurrampen Zuidoost-Azië

16 oktober 2009 - Zuidoost Azië is de afgelopen weken getroffen door diverse natuurrampen. Zware aardbevingen in Indonesië en hevige regenval en overstromingen door de orkaan Ketsana in Cambodja, Vietnam, Laos, de Filippijnen en het zuiden van India. Hieronder staat uitgebreide informatie over de situatie per regio.

FilippijnenEind september werd de Filippijnse hoofdstad Manilla zwaar getroffen door overstromingen veroorzaakt door de orkaan Ketsana. Het zijn de ernstigste overstromingen sinds 42 jaar. In zes uur tijd viel op 26 september meer water dan het lokale maandgemiddelde. Op een gegeven moment stond tachtig procent van de stad onder water.

Tot nu toe zijn 280 mensen omgekomen, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer slachtoffers. 500.000 families hebben geen huis meer. De nood in de hoofdstad is zo hoog dat zelfs het presidentieel paleis is opengesteld voor mensen om daar te verblijven.


SOS-kinderen en medewerkers  maken noodhulppakketten.

Plaatselijke medewerkers van onze SOS-organisatie op de Filippijnen bieden noodhulp aan de slachtoffers van het natuurgeweld. Samen met de kinderen en medewerkers van het kinderdorp in Manilla distribueren ze voedsel en andere basisbehoeften, zoals dekens en medicijnen, voor ongeveer 1100 kinderen en volwassenen in Muntinlupa City. Ongeveer 627 families krijgen tijdelijk onderdak in de Alabang basisschool. Waar mogelijk worden gebouwen en huizen schoongemaakt en bekeken wat er nodig is om deze te herstellen. Sommige delen van de stad staan nog onder water, waardoor hulp verlenen erg moeilijk is. Maar iedereen doet zijn uiterste best om ook deze delen te bereiken. 

Vietnam, Cambodja en Laos


In kinderdorp Pakse in Laos was tijdelijk geen elektriciteit door de chaos die de orkaan Ketsana heeft aangericht. De overige SOS-faciliteiten in deze landen zijn onbeschadigd. En gelukkig gaat ook alles goed met de SOS-kinderen, moeders en medewerkers.

Sumatra


Op 30 september werd het eiland Sumatra getroffen door een aardbeving met een omvang van 7.6 op de Schaal van Richter. Hierdoor kwamen duizenden mensen om het leven en miljoenen mensen raakten dakloos. De SOS-faciliteiten zijn onbeschadigd en de SOS-kinderen, moeders en medewerkers zijn gelukkig ook ongedeerd.

Vijf medewerkers van SOS-Kinderdorpen Indonesië hebben zich deze week aangesloten bij een noodhulpteam van de regering in Yogyakarta om de overlevenden van de aardbeving te helpen. Het team bestaat uit 31 mensen en verblijft voor een maand in Nagari Pandangan, vlakbij Padang. Zij gaan hier een keuken inrichten waar iedereen gebruik van kan maken en ze gaan kleding, dekens en andere essentiele zaken distribueren. Binnenkort zal een team van artsen uit Maranatha en Immanuel het team komen versterken.

Daarnaast zullen twee SOS-medewerkers uit Jakarta samen een team van de Stichting Djojohadikusumo afreizen naar Padang om de situatie van de kinderen en hun behoeften te inventariseren. Een voormalig SOS-kind, die bekend is met de getroffen regio zal dit team ook gaan ondersteunen. Op basis van deze inventarisatie wordt bekeken welke hulp er verder nodig is.

Zuid-India


Grote delen van de provincies Karnataka, Andhra Pradesh en Maharashta zijn zwaar getroffen door de overstromingen veroorzaakt door lange periodes van hevige regenval. 250 mensen kwamen kwamen hierbij om en anderhalf miljoen mensen raakten dakloos. De kinderdorpen en andere SOS-faciliteiten in deze regio’s zijn onbeschadigd gebleven.

Het leger, de marine en de luchtmacht voeren reddings- en hulpacties uit met behulp van helikopters en boten.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Update: Noodhulp na natuurrampen Zuidoost-Azië pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Update: Noodhulp na natuurrampen Zuidoost-Azië mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */